29/06 2017

Posljednji blok predavanja u sklopu radionice Život na internetu

Metamedia Lab, Novosti

U četvrtak 29. lipnja u sklopu radionice Život na internetu održana su posljednja dva predavanja namijenjena našim polaznicima. Blok predavanja započela je Sunčica Ostojić, suosnivačica zagrebačkog Kontejnera predavanjem “Afektivnost (i) tehnologija u umjetnosti”. Afektivnost je stanje uma i tijela koje je kratkotrajno i nesvjesno, povezano s emocijama ali ne i osobnim osjećajima te kao takvo može biti izazvano pomoću tehnologije. Ostojić je polaznicima predstavila razne primjere eksperimentalnih i istraživačkih umjetničkih praksi koje odražavaju i ispituju tehnološke i znanstvene trendove te na najradikalniji način „preispituju suvremenost i budućnost iz perspektive afektivnosti, ne inzistirajući ni na tehnopesimizmu ni tehnopozitivizmu, već mogućnostima, postojećim stanjima i projekcijama budućnosti kroz primjerice užitak, bol, izmijenjena stanja svijesti, zadirući često u područje etike“.

Nakon toga uslijedilo je predavanje doc.dr.sc. Kristine Afrić-Rakitovac koja je polaznicima govorila o održivom turizmu kao pokretaču lokalne zajednice. „Turizam sa sobom nosi i veliku odgovornost“ rekla je Afrić-Rakitovac, „što znači da može imati i pozitivne i negativne posljedice. Odgovorni odnosno održivi turizam mora koristiti svima koji su uključeni, a ne degradirati okoliš i narušavati prag tolerancije lokalnog stanovništva“. Razvojem odgovornog turizma nastoje se uravnotežiti ekonomski, ekološki i sociokulturni utjecaji turizma s interesima sadašnjih i budućih dionika.  Odgovorni turizam ključnim dionicima smatra turiste, ali i lokalno stanovništvo te kao takav može koristiti kao alat razvoja lokalne zajednice kroz informiranje i educiranje stanovništva o suvremenim trendovima razvoja turizma te uključivanje istih u realizaciju projekata.

U poslijepodnevnim satima polaznici radionice otišli su na teren ispitati svoje ideje i prototipe u nastanku, nakon čega su iste prezentirali gostujućim recenzentima Anselmu Tumpiću i Krešimiru Kroli koji su im nakon toga iznijeli svoja mišljenja i komentare.

Tags: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback