28/06 2017

Radionica Život na internetu u punom jeku

MI+ platforma, MM lab, Novosti

Radionica spekulativne dizajnerske prakse koju udruga Metamedij organizira u suradnji s odsjekom za dizajn vizualnih komunikacije Umjetničke akademije u Splitu u punom je jeku.


Petnaest polaznika iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Ukrajine već u ponedjeljak 26. lipnja, imalo je priliku poslušati predavanja svojih mentora Olega Šurana iz UMAS-a, te Lee Lippera i Estelle Hary koje dolaze iz francuskog studija Design Friction. Odmah nakon uvodnog predavanja Olega Šurana, koji je polaznicima predstavio dizajnerske prakse Interakcija, neformalne obrazovne platforme na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, Lea Lippera je nastavila sa predavanjem „About Design Fiction, design looking for friction“ u kojem je govorila o spekulativnom i fiktivnom dizajnu te predstavila nekoliko primjera dobre prakse iz Francuske i svijeta. Istoga dana u večernjim satima Estelle Hary održala je javno predavanje koje se ticalo teme zaštite privatnosti te etike algoritama i upravljanja informacijama u digitalnom okruženju. Estelle Hary zaposlena je u francuskom tijelu za zaštitu podataka (CNIL) čija je svrha zaštititi građane provođenjem zakona koji prate i ograničavaju vrstu obrade nečijih osobnih podataka.

U utorak 27. lipnja nakon jutarnjih prezentacija prvih ideja polaznici su sudjelovali na predavanju Emila Jurcana naslovljenim „Arhitektura javnoga“ te na predavanju Andree Matoševića „Omladinske radne akcije: rad, tehnologija i stvaranje zajednice“. Matošević je polaznicima predstavio specifičan fenomen omladinskih radnih akcija koje su obilježile jugoslavenski socijalizam te uvjetovale specifičan oblik zajedništva koji nadilazi nacionalne granice te se temelji na dobrovoljnosti i osjećaju pripadnosti. U svom predavanju povezao je nekadašnja iskustva s današnjom memorijom o aktivnom stvaranjuzajednice prvenstveno kroz rad i simbolički vid kojeg taj rad nosi. „Omladinske radne akcije bile su važne formativne faze života nekadašnjih akcijaša“ objasnio je Matošević, te su kao takve „oblikovale poseban oblik memorije koji se danas artikulira uglavnom na internetskim forumima“. Na pitanje zašto je to tako Matošević je pojasnio kako „današnjim letargičnim zajednicama nedostaje ovakav specifičan osjećaj zajedništva i pripadnosti, a brojni forumi koji podsjećaju na ORA na taj način pokušavaju nadoknaditi te nedostatke“.

  

U večernjim satima održalo se i online predavanje Ane Peraica koja je polaznicima predstavila svoju knjigu „Culture of the Selfie: Self-Representation In Contemporary Visual Culture“ u kojem se fokusira na suvremene prakse samoreprezentacije kroz autoportrete ili “selfije” korištenjem niza teorija iz područja vizualnih studija, povijesti umjetnosti, naratologije, medijskih studija, psihoterapije i politologije. Nakon toga polaznici su sudjelovali na javnom predavanju Damira Prizmića koji je svojim predavanjem „Internet of Fails“ javnosti predstavio „hackersku“ ili „makersku“ kulturu te nizom primjera i iskustva iz vlastitog rada pokušao približiti mogućnosti kontinuirane spekulativne prakse „Open source kulture imaju potencijal nezavršenog procesa – source kod se uvijek može nadograđivati. U trenutku kada se nešto institucionalno okameni prestane spekulacija stoga je po meni virus s početka ove priče zapravo živi spekulativni dizajn“, zaključio je Prizmić. U srijedu, s početkom u 10 sati, Iva Slivar održala je predavanje “Ekonomija dijeljena u turizmu”.

Javna predavanja radionice spekulativnog dizajna nastavljaju se i danas, 28. lipnja u Dnevnom boravku DC-a Rojc gdje će u 18.30 sati Krešimir Krolo održati predavanje na temu „Come out and play: digitalno-interaktivni mediji i participatorna kultura“, a u 19.30 Jelena Fiškuš i Sean Poropat iz Sonde održati će predavanje na temu „Važno je sudjelovati“. U subotu 1. srpnja u 19 sati održati će se javna prezentacija završnih radova radionice u MMC Luka.

Tags: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback