16/11 2021

Novomedijski kultivator | Predavanje ”Kreiranje virtualnih svjetova pomoću 3D modeliranja” Gaije Radić

Novomedijski kultivator

U ponedjeljak, 15. studenog 2021. godine umjetnica Gaia Radić iz Pule održala je predavanje na temu ”Kreiranje virtualnih svjetova pomoću 3D modeliranja” učenicima Gimnazije Pula u sklopu projekta Novomedijski kultivator.

 

 

Predavanje se fokusiralo na upoznavanje učenika s medijem 3D modeliranja, njegovim mogućnostima, te polivalentnosti njegove primjene u različitim industrijama. Učenici su dobili pregled kroz teorije 3D modeliranja i CAD (computer-aided design) softvera, sistem funkcioniranja 2D i 3D programa, njihove razlike, te primjere iz umjetničke prakse. Predavanje je pokrilo i kratak povijesni presjek razvoja 2D i 3D računalne grafike; od osmišljavanja primitivnih pionirskih programa u šezdesetima, do intuitivnih 3D softvera današnjice temeljenih na umjetnoj inteligenciji i proceduralnim object programming algoritmima. Također, pokrivena su i teorijska načela geometrije prostora, proces oblikovanja 3D scene sačinjene od više 3D objekata, te konačno kroz tehnike kadriranja i renderiranja finalnog 3D prikaza, odnosno slike ili animacije.

 

Otkrivajući raznovrsnosti uporabe 3D tehnologija kroz praktične primjere iz arhitektonske vizualizacije, dizajna interijera, industrijskog dizajna, videoigara, animacije, suvremene novomedijske umjetnosti, pa čak i izrade Instagram filtera, cilj je bio inspirirati učenike na samostalno istraživanje i eksperimentiranje s 3D računalnom grafikom.

 

Cilj predavanja bio je upoznati učenike s iskustvima umjetnika i njihovim kreativnim procesima, pridonijeti boljem razumijevanju suvremene umjetničke prakse i motivirati učenike za posjećivanje kulturno-umjetničkih događaja.

 

Gaia Radić rodila se u Puli 2001. godine, gdje 2019. godine završava Opću gimnaziju i potom upisuje studij primijenjene umjetnosti na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Godine 2020. upisuje i studij arhitekture na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Trenutno paralelno studira na oba fakulteta. Djeluje u području digitalne i novomedijske umjetnosti, a dosad je imala priliku sudjelovati na dvadesetak grupnih izložbi u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Karlovcu, Labinu, Rovinju i Kranju. Svoju prvu samostalnu izložbu održala je u siječnju 2021. godine u Galeriji SKC u Rijeci. Najmlađa je članica HDLU-a Istre. U svojoj umjetničkoj praksi poglavito se koristi 3D modeliranjem i proširenom stvarnošću, a svoje kon- cepte najčešće realizira kao interaktivne animacije i računalne grafike. U posljednje vrijeme sa svojim izričajem ulazi u prostor, pritom djelujući u području prostorne instalacije.

 

Novomedijski kultivator projekt je koji školama nudi niz edukativnih i kreativnih aktivnosti kojima se nastoji povećati interes mladih za kulturu i novomedijsku umjetnost te potaknuti njihovo aktivno praćenje i djelovanje unutar kulturno-umjetničke scene Istarske županije. Cilj je skrenuti pažnju mlađih pripadnika zajednice, i neposredno čitave zajednice, na dobrobiti aktivnog uključenja u kreativne i umjetničke sadržaje te proširiti svijest o izazovima demokratizacije i prava na kulturu. Svrha programa je suprotstaviti se težnjama pasivizacije mladih te stvoriti poticajno okruženje za njihovo aktivno zanimanje, informiranje i uključivanje u umjetnost i kulturu te razvoj kreativnih vještina. Koncept se realizira raznovrsnim aktivnostima koje unaprijeđuju razumijevanje mladih za suvremenu umjetnost te ih motiviraju na aktivno uključenje u njezinu konzumaciju i, eventualno, stvaralaštvo.

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback