21/10 2021

Novomedijski kultivator | Predavanja umjetnica Gaije Radić i Josipe Škrapić

Novomedijski kultivator, Novosti

U sklopu projekta Novomedijski kultivator, 21. listopada 2021. godine pulske umjetnice Gaia Radić i Josipa Škrapić održale su predavanja u Tehničkoj školi Pula na temu 3D modeliranja i suvremene umjetnosti.

 

 

Prvo predavanje na temu ”Kreiranje virtualnih svjetova pomoću 3D modeliranja” održala je Gaia Radić, studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i arhitekture u Ljubljani.

Predavanje se fokusiralo na upoznavanje učenika s medijem 3D modeliranja, njegovim mogućnostima, te polivalentnosti njegove primjene u različitim industrijama. Učenici su dobili pregled kroz teorije 3D modeliranja i CAD (computer-aided design) softvera, sistem funkcioniranja 2D i 3D programa, njihove razlike, te primjere iz umjetničke prakse. Predavanje je pokrilo i kratak povijesni presjek razvoja 2D i 3D računalne grafike; od osmišljavanja primitivnih pionirskih programa u šezdesetima, do intuitivnih 3D softvera današnjice temeljenih na umjetnoj inteligenciji i proceduralnim object programming algoritmima. Također, pokrivena su i teorijska načela geometrije prostora, proces oblikovanja 3D scene sačinjene od više 3D objekata, te konačno kroz tehnike kadriranja i renderiranja finalnog 3D prikaza, odnosno slike ili animacije. Otkrivajući raznovrsnosti uporabe 3D tehnologija kroz praktične primjere iz arhitektonske vizualizacije, dizajna interijera, industrijskog dizajna, videoigara, animacije, suvremene novomedijske umjetnosti, pa čak i izrade Instagram filtera, cilj je bio inspirirati učenike na samostalno istraživanje i eksperimentiranje s 3D računalnom grafikom.

 

 

Drugo predavanje održala je Josipa Škrapić, umjetnica iz Pule, koja je učenicima govorila o suvremenim umjetničkim praksama i predstavila vlastiti rad.

Predavanje Josipe Škrapić pokrilo je temu metodologije u vlastitom radu unutar suvremenih umjetničkih praksi. Kako se proces rada razvija te samo istraživanje koje ovisno o konceptu bira medij i izvedbu kao što su primjerice prostorne instalacije, objekti, video. U svom se radu bavi kulturološkim fenomenima, a s druge strane introspekcijom i osobnim iskustvima, iz tog je razloga podijelila predavanje na dva dijela na temelju dvaju radova koji se bave spomenutim temama. Različita tematika prikazana je i kroz primjere umjetničkih praksi umjetnica i umjetnika kao što su Nancy Holt, Robert Smithson, Igshaan Adams i Šikuti Machine. Kroz takav pristup umjetnosti, postavljamo pitanja o nama samima te sagledavamo sebe, okolinu i zajednicu kroz umjetničko  djelovanje.

 

Biografije umjetnica

Gaia Radić rodila se u Puli 2001. godine, gdje 2019. godine završava Opću gimnaziju i potom upisuje studij primijenjene umjetnosti na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Godine 2020. upisuje i studij arhitekture na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Trenutno paralelno studira na oba fakulteta. Djeluje u području digitalne i novomedijske umjetnosti, a dosad je imala priliku sudjelovati na dvadesetak grupnih izložbi u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Karlovcu, Labinu, Rovinju i Kranju. Svoju prvu samostalnu izložbu održala je u siječnju 2021. godine u Galeriji SKC u Rijeci. Najmlađa je članica HDLU-a Istre. U svojoj umjetničkoj praksi poglavito se koristi 3D modeliranjem i proširenom stvarnošću, a svoje kon- cepte najčešće realizira kao interaktivne animacije i računalne grafike. U posljednje vrijeme sa svojim izričajem ulazi u prostor, pritom djelujući u području prostorne instalacije.

 

Josipa Škrapić (1997.) preddiplomski studij završava na Akademiji Umjetnosti, na Sveučilištu u Novoj Gorici u Sloveniji 2019. godine, studij digitalnih umjetnosti i praksa, na odsjeku suvremenih umjetničkih praksi. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, na smjeru novih medija pod mentorstvom Andreje Kulunčić. Članica je Društva vizualnih umjetnika – CRUX i HDLU Istre. Izlagala na više skupnih izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji. U svom se radu zanima za kulturološka pitanja i fenomene, kao i  za osobna iskustva i introspekciju koje uklapa u svoj rad kroz razne medije.

 

Tags: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback