12/01 2022

Novomedijski kultivator | Ciklus video predavanja o novomedijskoj umjetnosti

Medijski kultivator

U sklopu projekta Novomedijski kultivator, nastao je ciklus online video predavanja i tutorijala na temu umjetne inteligencije i novomedijskih umjetničkih praksi koje su izradili umjetnici Gaia Radić (Pula), Tin Dožić (Zagreb) i Ivana Tkalčić (Sisak). Ciklus obuhvaća teme 3D modeliranja, 3D skeniranja i primjene umjetne inteligencije u suvremenim umjetničkim praksama s teorijskim sadržajem, upute za praktičnu primjenu open source softvera i jednostavnih alata za korištenje te primjere radova samih umjetnika koji su autori videa.  Video predavanja su uploadana na YouTube kanal Udruge Metamedij i dana učenicima srednjih škola na slobodno korištenje, a ujedno su dostupna javnosti.

Multimedijalni umjetnik Tin Dožić realizirao je video predavanje “Stvarni i digitalni prostori – izrada 3D fotogrametrijskih modela”. U njemu je predstavio svoj audiovizualni projekt “Dromomania Adriatica”, koji upogonjuje dromomaniju kao istraživačku metodu s ciljem okretanja od homogenizirajućih formi reprezentacije okoliša, bilo turističkih bilo onih u geoinformacijskim sustavima (GIS). Prezentirao je i video rad “Lutalaštvo”, koji je nastao kao jedna postaja u tom širem istraživačkom procesu. Rad ispituje reprezentacijske medije te razne odnose i diskrepancije, mutacije formi iz digitalnog u materijalno i obratno, kroz seriju pješačkih izleta na gore i planine. Autor skuplja razne materijale koji oponašaju geoinformacijske tehnike, a to su fotogrametrijski 3D modeli i gps tragovi, prikazi posjećenih lokacija na Google Earth platformi te njihove greške i glitchevi.

 

 

Video predavanje “Potencijalna primjena umjetne inteligencije u umjetnosti” novomedijske umjetnice Ivane Tkalčić obrađuje potencijalne primjene umjetne inteligencije u umjetnosti na primjerima vlastite umjetničke prakse. Ono uvodi slušatelja u tematiku umjetne inteligencije i strojnog učenja. Naglasak je na mogućnosti primjene AI-a u području vizualne umjetnosti, uz pomoć modela nadziranog i nenadziranog učenja.  

 

 

Video predavanje Gaije Radić ”Kreiranje virtualnih svjetova pomoću 3D modeliranja” obradilo je osnove 3D modeliranja na primjerima vlastite umjetničke prakse te teme iz predavanja održanih uživo za škole.  

 

 

Cilj predavanja, posjeta izložbi i lokalnim kulturnim organizacijama te video tutorijala bio je upoznati učenike s iskustvima umjetnika i njihovim kreativnim procesima, pridonijeti boljem razumijevanju suvremene umjetničke prakse, motivirati učenike za posjećivanje kulturno-umjetničkih događaja i, eventualno, potaknuti ih na stvaralaštvo.

Ciklus predavanja javno je dostupan na YouTube kanalu Metamedij.

Autor vizualnog identiteta za ciklus video predavanja je grafički dizajner Oleg Šuran.

 

RSS 2.0 | trackback