06/11 2017

Javna predavanja u okviru radionice Remiks identiteta 4

Metamedia set, Metamusic studio

U sklopu programa ovogodišnje besplatne radionice osnova glazbene produkcije u digitalnom okruženju i remiksiranja tradicijske glazbe “Remiks identiteta 4”, 8. i 9. studenog u Dnevnom boravku DC Rojc, u poslijepodnevnim i večernjim satima održati će se besplatna javna predavanja otvorena za sve zainteresirane. Gostujući predavači su glazbenik i etnomuzikolog Goran Farkaš te muzički producent Edi Cukerić.

Raspored predavanja:

Srijeda 8.11.
18:00-20:00
Goran Farkaš:
“Novo postojanje tradicijske glazbe”
Dnevni boravak DC Rojc

Četvrtak 9.11.
17:00-18:30
Edi Cukerić:
“Osnove aranžiranja u glazbi”
Dnevni boravak DC Rojc

Goran Farkaš je glazbenik i etnomuzikolog iz Pazina, koji se većinom bavi tradicijskom glazbom istarskog poluotoka. Svoj rad najviše kanalizira kroz rad grupe Veja, te udruge TradInEtno. Do sada je surađivao s mnogim glazbenicima kao što su: Dario Marušić, Nigel Osbourne, Trevor Brown, Toni Pešikan, Lidija Dokuzović, Allan Skrobe, na glazbi u predstavama u Kazalištu Ulysses i Istarskom narodnom kazalištu. Dugogodišnji je suradnik udruge Metamedij na projektu “Remiks identiteta”.

U svom predavanju Farkaš će govoriti o tradicijskoj glazbi te o tome kako se ona oblikuje zajedno s društvenim kretanjima. Uz nekoliko primjera predstaviti će uvod u aktivnosti u sklopu radionice Remiks identiteta 4, te će predstaviti tradicijsku glazbu koja se svira na trieštinama, a ove je godine u fokusu radionice. Trieština je jedna od dijatonskih harmonika koje su se izrađivale i svirale na ovom prostoru i predstavlja velik dio istarske kulturne tradicije koji se od svog početka do danas uvelike promijenio. Trieština je jedan od najboljih, a i najsvježijih primjera toga kako se tradicija mijenja.

Edi Cukerić je višestruko nagrađivani glazbeni producent. Od 1990. do 2003. radi kao honorarni suradnik na HRT-u Radio Puli gdje 10 godina zajedno sa Renatom Pernićem i Branimirom Paićem terenski snima istarsku tradicijsku glazbu. Radio je u Zagrebu u studiju Rockoko. U svojoj dugogodišnjoj karijeri glazbenog producenta radio je sa mnogo renomiranih hrvatskih i inozemnih izvođača (Gustafi, Hladno Pivo, Darko Rundek Cargo Trio, Chris Eckman, Terry Lee Hale, Goribor, Massimo, Arsen Dedić, Franci Blašković & Gori Ussi Winetou, Dogma, Kawasaki 3P, One Piece Puzzle, FOB, Sara Renar, itd.). Zajedno sa Bambi Molestersima kao ton majstor bio je na turneji sa svjetski poznatom grupom REM. Idejni je začetnik i realizator projekta 1947 – Hommage Sergiu Endrigu. Dobitnik je pet Porina i Crnog Mačka za glazbenog producenta godine. Surađuje sa srednjom školom primjenjenih umjetnosti u Puli i djeluje u radnoj sobi „Pionir“ u Puli (Rojc), „Metro“ u Ljubljani, RSL „Luca“ u Novom Mestu.

U svom će predavanju govoriti o aranžmanu u glazbi te raznim pristupima različitim glazbenim žanrovima. Predavanje će služiti kao koristan uvod i uvid u razne pristupe za promišljeno spajanje tradicionalnog i modernog zvuka. U sklopu predavanja na nekoliko će primjera pojasniti korištenje aranžmana u suvremenoj glazbi.

Remiks identiteta

Remiks identiteta je višegodišnji projekt udruge Metamedij koji se provodi u okviru Metamedia Remiks Lab-a (kreativnog laboratorija DC-a Rojc) i glazbenog community studija Metamusic. Projekt nastoji uspostaviti dijalog između tradicijske i suvremene glazbe, te istražuje mogućnosti komunikacije među društvima, kulturama, tradicijama, povijesnim razdobljima i smjerovima kroz suvremenu glazbu, remiksirajući tradicijsku glazbu sa suvremenom.

Više o samoj radionici pročitajte ovdje.

Tags: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback