07/11 2017

Paradoks fikcije: bilješke o mjestima industrijske proizvodnje

MI+ platforma, Novosti

Radionica istraživanja kroz dizajn

MP3 platforma u suradnji s kolektivom OAZA iz Zagreba i udrugom Zvona i Nari iz Ližnjana od 27. studenog do 2. prosinca 2017. u Društvenom centru Rojc u Puli organizira besplatnu radionicu istraživanja i reinterpretiranja mikrokulture industrijske proizvodnje u Istri kroz tekst i dizajn.

Cilj radionice je preispitivanje i poticanje dijaloga o određenim zanimljivostima kulturne industrijske baštine i njihovim širim društvenim implikacijama. Na koji način socio-kulturalni te ekonomsko-politički okviri utječu na strukturu mjesta? Kako individualno iskustvo mjesta stvara nova značenja i namjene tog istog mjesta? Kako revalorizirati postojeću percepciju industrijske kulturne baštine i njenog očuvanja alatima dizajna? – samo su neka od pitanja na osnovu kojih će se polaznike poticati da grade vlastite priče.

Program radionice odvijati će se pod vodstvom mentorica iz područja dizajna (Umjetnička organizacija Oaza – Maja Kolar i Ivana Borovnjak) u komunikaciji s grupom književnih zagovaratelja udruge Zvona i Nari iz Ližnjana (Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen). Polaznike će, s ciljem dobivanja uvida u širi kontekst odabranih mjesta i industrija, upoznati povjesničar prof. dr. sc. Miroslav Bertoša (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) te antropolog i etnolog doc. dr. sc. Andrea Matošević (Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma).

Tijekom posjeta lokacijama, u razgovoru sa stručnjacima iz područja urbane antropologije, povijesti i književnosti, te posrednim upoznavanjem mikrokulture lokaliteta i njezinim direktnim korisnicima, polaznici će odabrati inicijalne motive za svoja istraživanja, npr.: memorija i arhiviranje, društvene mreže i socijalni odnosi, proizvodnja prostora, osobne povijesti, forenzika proizvodnih procesa, urbani mitovi itd.

Obzirom na interdisciplinarnu prirodu radioničkog procesa i blisku suradnju dizajnera i autora iz područja literarnog, novinarskog i kritičkog pisanja, od polaznika se očekuju najprije tekstualne interpretacije odabranih motiva. Potencijali teksta i osobitosti tekstualnih formata koristit će se kao inspiracija za daljnji razvoj projekata. Prevođenje rezultata istraživanja kroz dizajn moguće je translacijom prikupljenih iskustvenih podataka uz pomoć različitih tehnika storytellinga i image makinga koje pomažu sastaviti slojevitu mrežu asocijacija i ispisati nove vrijednosti i značenja prostorima interesa, u svrhu približavanja lokalne kulture građanima Pule. Mogući načini javne prezentacije radova tako će varirati od formuliranja predmetno-prostornih intervencija, organizacije aktivnosti namijenjenih široj javnosti poput šetnji i drugih oblika tematskih okupljanja, sve do dizajn scenarija, prototipa ili usluga.

Radionica je namijenjena studentima, dizajnerima, etnolozima, antropolozima i komparatistima (do 35 godina). Sudjelovanje na radionici je besplatno i pokriveni su troškovi smještaja i jednog dnevnog obroka. Broj sudionika je ograničen.

Prijave

Za sudjelovanje na radionici možete se prijaviti slanjem e-maila na adresu: mmlab@metamedia.hr
Rok za prijavu je 19. studeni 2017. Broj sudionika je ograničen. Prijava treba sadržavati: ime i prezime, adresu, mobitel, e-mail, životopis (zanimanje, područje djelovanja, vještine, itd. – max 900 znakova) i motivaciju za radionicu (max 900 znakova).
Sudjelovanje na radionici je besplatno. Troškovi smještaja i prehrane (dnevni ručak) bit će pokriveni od strane organizatora. Polaznici će biti odabrani na temelju prijavnice.

MP3 platforma

MP3 – otvorena platforma za promišljanje, produkciju i promociju novih medijskih kultura u Istri predstavlja najnoviji projekt udruge Metamedij koji je započeo 2015. Jedan od ciljeva je osnivanje i pokretanje Centra za nove medije u Istri ali i monitoriranje i provedbu IKS 2 pogotovo u segmentu umjetničke produkcije i marginaliziranih umjetničkih praksi. Radi se regionalnoj inicijativi u koju su uključene sljedeće organizacije: Metamedij (Pula), Sonitus (Pula), Apoteka (Vodnjan), LAE (Labin), Faro 11 (Rovinj), Studio DOTA (Rovinj).

Kolektiv OAZA

Kolektiv Oaza je spontano formiran 2013. godine nakon većeg broja suradnji između šest autorica— Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar i Maša Poljanec. Povezuje ih istraživački pristup radu i angažman na projektima za nezavisnu kulturnu scenu. U posljednjih nekoliko godina Oaza kontinuirano provodi dva samoinicirana projekta: Projekt Ilica i S ruke na ruku, te druge projekte koji uključuju dizajn vizualnih komunikacija, dizajnerska istraživanja, kustoske koncepcije, dizajn predmeta i scenografije. Između ostalih: Dizajnerice: Kontekst, produkcija i utjecaji; Design Tourism platforma; Nanotourism—kao dio interdisciplinarnog tima BIO 50; Forum For Future Museum—u sklopu programa Translocal: Museum as Toolbox.
www.o-a-z-a.com

Udruga Zvona i Nari

Udruga ZVONA i NARI aktivna je od 2011. godine od kada kontinuirano provodi projekt Knjižnica i književno svratišta ZVONA i NARI u Ližnjanu u sklopu kojega djeluje knjižnica s preko 10.000 svezaka, te umjetnička rezidencija u kojoj je boravilo preko 120 umjetnika (mahom pisaca i pjesnika) iz Hrvatske, Europe, Sjeverne Amerike i Azije. U istom periodu Udruga je organizirala 90-ak javnih programa koji su uključivali umjetnike iz lokalne zajednice, Istre, kao i goste književnog svratišta. Tijekom 2014. i 2015. godine Udruga je oranizirala radionicu kreativnog pisanja (u kojoj su sudjelovali polaznici od 20 do 65 godina), a 2015. za potrebe usavršavanja i povezivanja mladih knjižničara (netom diplomiranih bibliotekara) Udruga je organizirala Bibliokamp – niz stručnih radionica i predavanja.
Udruga je održava redovitu suradnju s OŠ dr. Mate Demarina – Medulin i njezinim Područnim odjelom Ližnjan, s OŠ Centar – Pula, Gimnazijom – Pula, Sveučilišnom knjižnicom u Puli, Istarskim ogrankom Društva hrvatskih književnika, KUD-om Kuje iz Ližnjana, te povremeno i s nizom drugih srodnih organizacija iz Hrvatske i inozemstva: Kućom za pisce-Hižom od besid iz Pazina, Pučkim otvorenim učilištem Pazin, DKUS Mendula iz Medulina, Udrugom Katapult iz Rijeke, Udrugom ZaPis iz Zadra, Udrugom KURS iz Splita, Arte grupom iz Beograda, pjesničkom skupinom Mlade rime iz Slovenije, pjesničkom skupinom DIM iz Pule, Udrugom “Spiralni kanali” iz Lihtenštajna te pojedincima/umjetnicima iz Medulina, Pule i ostatka Istre, Hrvatske i Europe.
www.zvonainari.hr

Donatori

Zaklada “Kultura Nova”, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija

Tags: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback