09/10 2016

Digitalna manufaktura / Tracking tradition

Metamedia Lab, MI+ platforma, Novosti

MP3 platforma u suradnji sa kolektivom OAZA i Etnografskim muzejom Istre – Museo Etnografico dell’Istria od 2. – 5. studenog 2016. u Društvenom centru Rojc u Puli organizira besplatnu radionicu rekreiranja starih znanja i objekata kroz različite medije pod nazivom “Digitalna manufaktura“ – Radionica reinterpretacije kulturnog nasljeđa istarskog poluotoka upotrebom digitalnih tehnologija.

cover-new

 

Kroz upoznavanje sa zbirkom Etnografskog muzeja, polaznici će se baviti temama simbola, vizualnih kodova, jezika, mitologije, običaja, vjerovanja i rituala. Detektiranje i procesuiranje zanimljivosti materijalne i nematerijalne kulture života u Istri poslužit će za preispitivanje uloge manufakturnog rada. Radionica će rezultirati kreiranjem dizajn scenarija i izradom novih hibridnih alata i instrumenata za suvremenu kontekstualizaciju postojećeg sadržaja.

Cilj radionice je kroz različite metode dizajnerskog mišljenja, koristeći dizajn fikciju kao osnovni alat, ponuditi scenarije i realizacije kao reakciju na pitanje – Što se događa sa nasljeđenim identitetom u doba digitalnih interakcija?

Program radionice uključuje predavanja, posjet Etnografskom muzeju uz stručno vodstvo, diskusije i praktičan rad u grupama uz mentorice – Maja Kolar, Nina Bačun, Tina Ivezić. Iskustva s radionice i rezultati bit će predstavljeni na konferenciji “Produkcijski centri: umjetnost i razvoj zajednice” koju MP3 platforma organizira 5. studenog u Puli.

Radionica je namijenjena mladim dizajnerima, umjetnicima te humanistima (do 35 godina). Uz prijavu priložiti popis vještina za koji smatrate da doprinose uspješnoj provedbi radionice. Sudjelovanje na radionici je besplatno i pokriveni su troškovi smještaja i hrane. Broj sudionika je ograničen na 15.

Satnica

srijeda:
09:30 – 10:30 – dolasci (Pula ili mogućnost izravnog dolaska u Pazin)
12:00 – 14:00 – posjet etnografskom uz vodstvo (Ivona Orlić)
14:30 – pauza za ručak
15:30 – polazak za Pulu, smještaj u hostelu
19:00 – 21:00 – uvodni briefing, ideje za dalje

četvrtak i petak:
10:00 – 14:00 – rad u grupama
14:00 – pauza za ručak
16:00 – 20:00 – rad u grupama

subota:
09:00 – 12:00 – rad u grupama, pripreme za predstavljanje radova
12:00 – pauza za ručak
13:00 – sudjelovanje na konferenciji “Produkcijski centri: umjetnost i razvoj zajednice”
17:00 – predstavljanje iskustva i rezultata s radionice

Prijave

Za sudjelovanje na radionici možete se prijaviti slanjem e-maila na adresu:
contact@metamedia.hr

Rok za prijavu je 27. listopada 2016. Broj sudionika je ograničen. Prijava treba sadržavati: ime i prezime, adresu, mobitel, e-mail, životopis (zanimanje, područje djelovanja, vještine, itd. – max 900 znakova) i motivaciju za radionicu (max 900 znakova).

Selekcijski postupak bit će izvršen 28. listopada 2016. od strane organizacijskog tima. Sudjelovanje na radionici je besplatno. Troškovi smještaja i prehrane (dnevni ručak) bit će pokriveni od strane organizatora za 15 polaznika. Polaznici će biti odabrani na temelju prijavnice.

Kolektiv OAZA

oaza-tim

Nakon većeg broja suradnji u području dizajna između šest autorica—Nine Bačun, Ivane Borovnjak, Roberte Bratović, Tine Ivezić, Maje Kolar i Maše (Ana-Marije) Poljanec—kolektiv Oaza prvotno je spontano formiran 2013., a formalno djeluje od 2014. godine kao Umjetnička organizacija Oaza. Autorice povezuje istraživački pristup radu, kao i kontinuiran angažman na projektima za nezavisnu kulturnu scenu.

Od trenutka formalnog osnivanja Oaza je iznijela dva velika samoinicirana projekta (Projekt Ilica i S ruke na ruku), a kolektiv kontinuirano radi na projektima koji uključuju dizajn vizualnih komunikacija, dizajnerska istraživanja, kustoske dizajnerske koncepcije, dizajn predmeta i usluga te scenografije, često u proširenim interdisciplinarnim timovima.
www.o-a-z-a.com

MP3 platforma

MP3 – otvorena platforma za promišljanje, produkciju i promociju novih medijskih kultura u Istri predstavlja najnoviji projekt udruge Metamedij koji je započeo 2015. Jedan od ciljeva je osnivanje i pokretanje Centra za nove medije u Istri ali i monitoriranje i provedbu IKS 2 pogotovo u segmentu umjetničke produkcije i marginaliziranih umjetničkih praksi. Radi se regionalnoj inicijativi u koju su uključene sljedeće organizacije: Metamedij (Pula), Sonitus (Pula), Apoteka (Vodnjan), Labin Art Express XXI (Labin), Faro 11 (Rovinj), Tumpić / Prenc – studio za vizualne komunikacije (Rovinj).

Etnografski muzej Istre – Museo Etnografico dell’Istria

Etnografski muzej Istre županijska je ustanova osnovana 1962. godine. Smješten je u prostorima srednjevjekovnog Kaštela. Muzej sustavno sakuplja, čuva, obrađuje i prezentira građu vezanu uz život stanovnika istarskog poluotoka. Područje istraživanja muzeja je svakodnevni život; odijevanje, gospodarstvo, dječje igre, glazba, prehrana, vjerovanja, stanovanje, folklor, multikulturalna preplitanja, suvremeni kulturni fenomeni…
www.emi.hr

Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre – Centro per la cultura immateriale dell’Istria od svojeg osnutka 20. lipnja 2011. godine u Pićnu svoje zadatke usmjerava ka jasnijem razumijevanju nematerijalne kulture i stvaranju novog prostora za njeno argumentiranije prihvaćanje i predstavljanje.
www.cenki-cecii.com

Konferencija

Konferencija “Produkcijski centri: umjetnost i razvoj zajednice” bit će usmjerena ka raspravi o važnosti umjetničke produkcije, produkcijskih uvjeta i metoda uključivanja lokalne zajednice u umjetničke procese. Međunarodna suradnja i nove metode vrlo važan su preduvjet razvoja istarske umjetničke produkcije. Uz razgovore i diskusije o europskim i drugim međunarodnim primjerima otvorit ćemo dijalog o mogućem sadržaju centra koji će biti utemeljen na potrebe ciljane skupine – aktera kulturne scene u Istri. MP3 platforma ima za cilj unaprijediti uvjete za umjetničku produkciju u području novomedijske umjetnosti, a jedan od najvažnijih dugoročnih ciljeva je otvaranje Centra za umjetničku produkciju Istarske županije, što je i jedan od ciljeva Istarske kulturne strategije.

Kontakt

email: contact@metamedia.hr
mob: 0998789284 (kontakt osoba – Marko Kalčić)

Donatori

Zaklada “Kultura Nova”, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback