30/09 2016

Remiks identiteta: radionica remiksiranja tradicijske glazbe

Metamedia Lab, Metamusic studio, Novosti

Udruga Metamedij u suradnji s udrugom TradInEtno od 17. – 22. listopada 2016. u Društvenom centru Rojc u Puli organizira besplatnu radionicu remiksiranja tradicijske glazbe pod nazivom “Remiks identiteta”.

renix-identiteta-2016

Remiks identiteta je dugogodišnji projekt udruge Metamedij koji se provodi u okviru Metamedia Remiks Lab-a (kreativnog laboratorija DC-a Rojc) i glazbenog community studija Metamusic. Projekt istražuje mogućnosti za interkulturalnu komunikaciju kroz glazbu, remiksirajući tradicijsku glazbu narodnih manjina iz urbanih sredina sa suvremenom urbanom glazbom.

Cilj radionice

…je producirati vlastite remikseve kroz grupni rad i stručno mentorstvo te educirati polaznike o upotrebi digitalnih alata za produkciju glazbe. Polaznici će imati priliku upoznati se s tradicijskom glazbom narodnih manjina na prostoru Pule i šire okolice, diskutirati na temu tumačenja pojma tradicije te analizirati recentne primjere novih načina postojanja tradicijske glazbe.

Program radionice

…uključuje predavanja, diskusije i praktičan rad u grupama uz stručno mentorstvo glazbenika Gorana Farkaša i Nenada Kovačića te producenta Marina Morosina. Radionica nudi iskustvo multidisciplinarne radne grupe koje omogućuje istraživanje novih načina postojanja tradicijske glazbe.

Kompozicije polaznika bit će naknadno objavljene na CD-u “Remiks identiteta” u izdanju udruge Metamedij. Prošlogodišnja izdanja poslušajte ovdje.

Radionica je namijenjena mladima, studentima, te mladim glazbenicima i producentima. Uvjet za prijavu je: osnovno poznavanje sviranja nekog glazbenog instrumenta (trzalački, puhački, udaraljke, klavijature, itd.) ili pjevanja, te osnovno poznavanje rada u digitalnim alatima za produkciju glazbe (Ableton, Cubase, Reason, itd.)

Mentori radionice su Goran Farkaš, Marino Morosin, a umjetnički voditelj je Nenad Kovačić. 

screen-shot-2015-05-29-at-12-14-52

Remiks identiteta predstavlja glazbenu viziju interkulturalnosti.

Multikulturalno društvo u kojem živimo svoje vrijednosti pohranja u različitostima, a da bi se one ostvarile nužno je da uspostavimo dijalog s “drugim ili drugačijim”. Upravo nam glazba pruža načine za njegovanje tog dijaloga koji predstavlja osnovu za suživot raznolikih kultura, pogotovo u Istri koja je bogata raznim kulturama i identitetima. Njihov je suživot i kreiranje novih hibridnih kultura doprinos Istre stvaranju zajedničkog europskog identiteta.

Program

17.10. – ponedjeljak
18:00 – Goran Farkaš: “Novo postojanje tradicijske glazbe: evolucija ili revolucija?” (Dnevni boravak, DC Rojc – predavanje otvoreno za javnost)
19:00 – Marino Morosin: “Tradicijska glazba u digitalnom okružju (Ableton Live)”
20:00 – ideje za rad/koncepti/rasprava

18.10. – utorak
18:00 – 21:00 – rad u grupama: stvaranje koncepta i osnovnog aranžmana

19.10. – srijeda
17:00 – 21:00 – rad u grupama + snimanje instrumenata po potrebi

20. – 22. 10.  – četvrtak, petak, subota
17:00 – 21:00 – rad u grupama + snimanja (umjetnički voditelj: Nenad Kovačić)

Prijave

Za sudjelovanje na radionici možete se prijaviti slanjem e-maila na adresu:

contact@metamedia.hr

Rok za prijavu je 15. listopada 2016. Broj sudionika je ograničen.

Prijava treba sadržavati: ime i prezime, adresu, mobitel, e-mail, životopis (zanimanje, područje djelovanja, vještine, itd. – max 900 znakova) i motivaciju za radionicu (max 900 znakova).

Selekcijski postupak bit će izvršen 16. listopada 2016. od strane organizacijskog tima. Sudjelovanje na radionici je besplatno. Troškovi prijevoza i smještaja za dvoje polaznika bit će pokriveni od strane organizatora. Polaznici će biti odabrani na temelju prijavnice.

Umjetnički voditelj

Nenad Kovačić je glazbenik i multi-instrumentalist iz Zagreba. Glazbom se aktivno bavi od 1997. kada je nastao njegov prvi bend Antenat, koji djeluje vrlo aktivno i dan danas.  Od 2003. godine član je benda Afion, od 2003. – 2007. član benda Rhythm Tribe, od 2008. Našeg malog Afro Benda. 2011. započinje suradnju s Damirom Imamovićem kao član benda Sevdah Takht Damira Imamovića. Kao povremeni suradnik ponekad koncertno prati Dunju Knebl, Le Zbor, Čipkice. Sa svojim bendovima je u posljednjih 10 godina održao nekoliko stotina koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Njemačka, Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Grčka, Slovenija, Makedonija, Švedska, Danska, Belgija, Norveška,  Švicarska, Rusija, Šetlandsko otočje) te izdao 7 albuma. Njegov glavni instrument je Djembe (zapadno afrička udarljka), kojeg je učio svirati na mnogobrojnim radionicama raznih afričkih majstora. Dobitnik je strukovne glazbene nagrade „Status“ (2006.) za najboljeg instrumentalistu u kategoriji etno glazbe. Od 2007. godine djeluje i kao autor kazališne i filmske glazbe, te se bavi improvizacijskom i suvremenom glazbom.
www.nenadkovacic.com

Predavači i mentori

Goran Farkaš je glazbenik iz Pazina koji se bavi tradicijskom glazbom istarskog poluotoka. Svoj rad najviše kanalizira kroz rad grupe Veja, te udruge TradInEtno. Do sada je surađivao s mnogim glazbenicima kao što su: Dario Marušić, Nigel Osbourne, Trevor Brown, Toni Pešikan, Lidija Dokuzović, Allan Skrobe, na glazbi u predstavama u Kazalištu Ulysses i Istarskom narodnom kazalištu. Dugogodišnji je suradnik udruge Metamedij na projektu “Remiks identiteta”.
www.vejamusic.com

goran-farkas_photo

Marino Morosin je mladi full-time producent i kako kaže, u slobodno vrijeme student. Aktivno djeluje od sredine 2000. Tijekom godina je stvarao u sklopu kolektiva DEM-crew (produkcija i beat making) te grupe Soundcheck Regaz s kojom izdaje album “Macchiato i čaša vode”. Nešto kasnije okreće se samostalnom radu s naglaskom na Chill Trap/Electronic Beats glazbu iz čega nastaje EP “We Can Fly”.
www.soundcloud.com/rinoma

rinoma_photo

Organizatori radionice

Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija. Od 2001. godine bavi se unaprijeđenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem izvaninstitucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade, razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju.
www.metamedia.hr

Udruga TradInEtno je neprofitna organizacija čiji je cilj promicanje i razvitak kulture i kulturne baštine središnje Istre. Od 2013. godine, kada je osnovana, unapređuje načine interpretacije kulture i kulturne baštine prvenstveno u sjedištu udruge (Pazinu) organiziranjem festivala, radionica, predavanja i ostalih edukativnih sadržaja. Do sada je udruga surađivala s raznim institucijama i organizacijama civilnog društva kao što su: Etnografski muzej Istre, Centar za nematerijalnu kulturu Istre, Muzej Grada Pazina, Hrvatska Glazbena Mladež, udruga Metamedij…
www.tradinetno.com

Tags: , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback