27/10 2016

Produkcijski centri: umjetnost i razvoj zajednice

MI+ platforma, Novosti

MP3 platforma, neformalna mreža koja okuplja organizacije: Metamedij, Labin Art Express, Sonitus, Faro 11, Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost i Studio za vizualne komunikacije Tumpić / Prenc, u subotu 5. studenoga 2016. u Circolu (Pula) organizira konferenciju posvećenu produkcijskim centrima, umjetnosti i razvoju zajednice. Ulaz na konferenciju je besplatan, a on-line registracije su obavezne.

konferencija-2016-web

Konferencija
Subota, 05.11.2016. u 10:00 sati
Circolo
Ulaz je besplatan
Registracija je obavezna
FB event 

Konferencijom Produkcijski centri – umjetnost i razvoj zajednice nastojimo okupiti relevantne dionike (kreatore regionalne kulturne politike, umjetnike i aktere iz civilnog, javnog i privatnog sektora čija djelatnost uključuje: suvremenu umjetnost, nove kulturne prakse, medijske kulture i kulturu općenito) kako bi omogućili jačanje kapaciteta kroz usvajanje novih znanja na temu umjetničkog djelovanja u društvenom kontekstu. Osim toga želja nam je potaknuti daljnji dijalog i jačanje partnerstva u stvaranju podrške izvaninstitucionalnoj kulturnoj sceni u smislu programskog umrežavanja, istraživanja u suvremenoj umjetnosti te osnivanja produkcijskog centra za nove kulturne prakse u Istri.

Podrška umjetničkoj produkciji u Istarskoj kulturnoj strategiji (2009 2014.) tema je koja pokriva dva cilja, a to su podrška produkcijskim uvjetima u umjetnosti te razvoj publike i razumijevanja umjetničkog rada. Ono što je identificirano kao problem u Istri jest nedovoljno ulaganje u umjetničku produkciju, što se odnosi na nedovoljno ulaganje u sve resurse nužne za njen razvoj (IKS, 2009).

Nedostatna produkcija uzrokuje niz negativnih trendova u istarskoj kulturi, od nemogućnosti zadržavanja kvalitetnih kadrova pa do prevelike orijentiranosti na uvoz programa iz drugih regija i zemalja i nedostatne međunarodne suradnje. Stvaranje boljih produkcijskih uvjeta stoga je jedan od najvažnijih ciljeva Istarske kulturne strategije. MP3 platforma prepoznala je značaj ovog problema stoga kao neformalna inicijativa zagovara bolje uvjete za razvoj produkcijskih uvjeta u izvaninstitucionalnoj kulturi.

MP3 platforma

Nositelj inicijative za osnivanje Produkcijskog centra za nove kulturne prakse u Istri je neformalna mreža MP3 koja okuplja organizacije Metamedij, Labin Art Express, Sonitus, Faro 11, Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost i Studio za vizualne komunikacije Tumpić / Prenc.

Mreža je nastala kao izraz nastojanja okupljenih organizacija da se osnuje Produkcijski centar, koji je u Istarskoj kulturnoj strategiji za razdoblje do 2020. godine naveden kao jedna od aktivnosti nužnih radi ostvarenja strateškog cilja koji se odnosi na unaprjeđenje kulturne infrastrukture u Istarskoj županiji. Organizacije okupljene u mreži žele sudjelovati u osnivanju centra i namjeravaju biti jedan od osnivača centra po modelu civilno-javnog partnerstva.

Produkcijski centar

Produkcijski centar trebao bi funkcionirati po principu umrežene organizacije s vrlo malo vlastitog osoblja i u svome bi radu trebao koristiti kapacitete različitih organizacija iz Istre, Hrvatske, ali i Euorpe na realizaciji svojih programa. Centar bi služio za stvaranje vlastitog programa koji bi bio kompatibilan programu aktivnih organizacija u području suvremene umjetničke prakse, ali bi obavljao i servisne funkcije. Osim toga, važna dimenzija djelovanja Produkcijskog centra je njegova društvena uloga u samoj zajednici u kojoj djeluje. Društvena uloga produkcijskog centra vidljiva je u opsluživanju same zajednice kroz razvoj ne samo kulturnih i umjetničkih programa nego i programa u drugim područjima za koje postoji interes u zajednici. Na taj način Centar bi mogao obogatiti središte društvenog i kulturnog života u mjestu u kojem će biti izgrađen.

Osnovne funkcije Centra su: produkcija, razvoj rezidencijalnih programa, edukacija, informiranje, razvoj publike, prezentacija, istraživanje i arhiviranje.

Osim o samom Centru, kroz program konferencije planiramo se dotaknuti novih metoda suradnje, igara kao umjetnosti, ali i odnosa suvremene umjetnosti i novomedijske umjetnosti. Proizvodnja značenja, sadržaja i društvena uloga: mapiranje određenih sadržaja – premještanje fokusa na sadržaje i značenja kao mogućnosti društvene transformacije, kao pomak s dosadašnjeg interesa za formalno-medijska-tehnološka pitanja ispražnjena od društvene uloge i konteksta izazovi su koji stoje preda akterima područja novih kulturnih praksi.

Večernji program

U okviru konferencije bit će održana izložba autora Darka Fritza i druženje u SKUC-u (Srpski kulturni centar u Istri, Pula, Maksimijanova 12).

Darko Fritz
“Novi Južni Zagreb”
2015.
film, 13’30’’
produkcija: Marinis Media
Montaža: Ivan Marušić Klif
Glazba: Francisco López

Koristeći inovativne tehnike filmske montaže koje su djelomično bazirane na računalnom algoritmu, film u strukturi filmskog vremena ispisuje 50 godina urbanističkog razvoja Novog Zagreba, smještajući nasljeđe modernizma i utopijskog urbanizma u današnji, tranzicijski kontekst obilježen nedostatkom cjelovite urbanističke vizije.

Kontakt

on-line registracije: https://goo.gl/forms/o4yy0JbgZMSntls72
email: contact@metamedia.hr
mob: 0998789284 (kontakt osoba – Marko Kalčić)

Projekt podržavaju

Zaklada “Kultura Nova”, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback