26/11 2015

Završni dan medijskog kultivatora uz predavanje Anđela Jurkasa i javnu diskusiju “Kulturna kritika u novim medijima”

Metamedia set, Novomedijski kultivator, Novosti

Javnim predavanjem “Propast i uništavanje pop kulturnog i glazbenog novinarstva u Hrvatskoj# publicista, novinara, glazbenog i filmskog kritičara Anđela Jurkasa te javnom diskusijom na temu “Kulturna kritika u novim medijima” uz ugledne goste iz struke, 27. prosinca, u galeriji Cvajner okončat će se ovogodišnji Medijski kultivator udruge Metamedij. Program počinje u 18.30 sati, a ulaz je slobodan.

“Pop kultura – glazba, film, literatura, strip, nove forme izražavanja u vladajućem medijskom sistemu u RH zadnjih 15-ak godina otkad je novog milenija ovisi o privatnom poduzetništvu i rijetkim poduzetničkim inicijativama pokretanja časopisa, TV emisija, radio emisija, web stranica – bilo koje strukture medija. Nalazimo se u sistemu u kojem od strane urednika medija ne postoji interes za bilo kakvim oblikom pop kulturnog angažmana. Ako se i pokrenu takve stvari (najsvježiji primjer magazina Rolling Stone) zbog kombinacije lošeg vođenja i loše poduzetničke klime ispada da ni čitani i ekonomski isplativi proizvodi nemaju prođu. Kako u takvom okruženju medijske nekulture funkcionirati i treba li uopće”, jedno je od pitanja na koje će Anđelo Jurkas pokušati dati odgovor.

jurkas

Slične teme bit će na meniju javne diskusije „Kulturna kritika u novim medijima“ koja će biti održana s početkom u 20
sati i na kojoj će gostovati Anđelo Jurkas, Davor Mandić, Miro Kusačić, Hrvoje Levak – Cannone i moderator Boris Vincek. Govornici će raspravljati o položaju kritike, prvenstveno one koja se bavi kulturom i kulturnom proizvodnjom u okviru novih medija. Pitanja na koja će pokušati dati odgovore su: Što sve nazivamo novim medijima – ima li ta pomalo zastarjela sintagma još uvijek smisla; Koje su glavne razlike između kulturne kritike u srednjostrujaškim i novim medijima; Jesu li novi mediji zadnji bastion protiv Bourdieuvog “načela zaborava” te posljedične trivijalizacije i estradizacije kulture; Je li demokratičnost novih medija ujedno i garancija kvalitetne kritike; Jesu li novi mediji, a posebice neprofitni mediji ujedno i slobodni ili njihova sloboda uvelike ovisi o naklonosti donatora; Koji je doseg i utjecaj novih medija ne oblikovanje javnog mnijenja?

Medijski kultivator udruge Metamedij sa svojim je radom započeo 13. studenog, a proteklih su dana polaznici radionica i zainteresirana javnost prisustvovali brojnim javnim diskusijama koje su se prvenstveno ticale kulturne kritike. Na radionicama su polaznici uz terenski rad učili pisati likovne, kazališne i književne kritike, a na posebnoj radionici novinske fotografije učili su o osnovama fotografiranja za medije.

mmedijski_kultivator_2015_plakat_web

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback