10/10 2019

Započeo projekt Novomedijski kultivator

Novomedijski kultivator, Novosti

Učenici Gimnazije Pula i Tehničke škole Pula posjetili su izložbu ”Noise Aquarium”.

 

Posjetom učenika pulske Gimnazije i Tehničke škole izložbi Noise Aquarium 18. rujna 2019. u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli započeo je projekt Novomedijski kultivator. Noise Aquarium izložba je koja tematizira problem nevidljivih oblika zagađenja oceana – zagađenje bukom i mikroplastikom. Budući da se radi o problemu koji je izvan dosega čovjekove percepcije, izložba koristi 3D skenove planktona – morskih mikroorganizama – pretvarajući prostor nekadašnje vodospreme u akvarij slika, animacija i zvukova oceana koji su rezultat sonara i hidrauličnog frakturiranja. Izložba je tako sačinjena od audiovizualne instalacije, umjetničkih radova u proširenoj stvarnosti (engl. augumented reality, krat. AR) s kojima su učenici stupili u interakciju s pomoću aplikacija na svojim pametnim telefonima te izloženih bazena u kojima su mogli vidjeti planktone iz mora u okolici Pule. Učenici su učili o zagađenju mora i oceana pod stručnim vodstvom Sabine Damiani, koordinatoricom umjetničkog programa udruge Zona – aMORE festivala moru koja je ujedno organizator izložbe.

Autori ove kompleksne izložbe su interdisciplinarni tim koji čine umjetnica Victoria Vesna, medijska umjetnica i profesorica na UCLA Art Sci Center, Alfred Vendl kao voditelj znanstvene vizualizacije, digitalna dizajnerica Martina Froschl, Paul Geluso kao autor zvučnoga dijela izložbe te Stephan Handschuh i Thomas Schwaha kao autori znanstvene obrade slike.

”Mora i oceani pokrivaju preko 70 % površine zemlje, a do sada je istraženo manje od 10 % tog golemog prostranstva. Značenje mora i oceana je mnogostruko: oni su najveći opskrbljivači kisikom, izvor su hrane i zdravlja, povezuju svijet putem transportnih i komunikacijskih kanala te predstavljaju ogroman energetski potencijal. Uz to, mora i oceani izvor su nepresušne umjetničke inspiracije, prostor su velikih tajni i misterija te ne poznaju nacionalne granice.” (iz opisa izložbe)

Cilj posjeta izložbama jest upoznavanje učenika sa suvremenim novomedijskim praksama i samim time obogaćivanje školskih kurikuluma temama koje su slabije zastupljene, i to putem terenskog rada, uz suradnju stručnjaka i umjetnika.

Tags: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback