11/10 2019

Metamedijator – posjet izložbi „Animalije“, Radio Rojcu i udruzi Čarobnjakov šešir

Novomedijski kultivator, Novosti

Učenici pulske Škole za odgoj i obrazovanje posjetili su u petak, 11. listopada izložbu Antuna Motike „Animalije“ i Radio Rojc u Dnevnom boravku te udrugu Čarobnjakov šešir u Društvenom centru Rojc uz stručno vodstvo suradnika udruge Metamedij Igora Zenzerovića, a u sklopu projekta Metamedijator.

Zenzerović je učenicima prvo želio opisati način funkcioniranja Rojca te im je pritom naglasio važnost zajedništva i suradnje bez kojih udruge civilnog društva ne bi mogle uspješno koristiti i upravljati prostorom društvenog centra. Kao primjer dobre prakse poslužio je i sam Dnevni boravak u kojem se odvijaju razni programi, ali i Radio Rojc – radio kojeg stvara zajednica i u čiji se rad svatko može uključiti.

Izložba „Animalije“ Zenzeroviću je pružila priliku da učenicima objasni pojam reduciranja u umjetnosti, sažimanja u vizualnom izražavanju kojima se naglašavaju samo glavne karakteristike onoga što se crta. On je zajedno s učenicima pokušao shvatiti koje je tehnike Motika koristio kako bi predočio kretnje njegovih životinja, ali i kojim je sve jednostavnim trikovima razbio plošnost crteža. Učenici su potom u praktičnom djelu dobili za zadatak nacrtati svoje kućne ljubimce ugljenom u vrlo kratkom roku od deset sekundi kako bi rezultati nalikovali Motikinom radu.

Tijekom posjete udruzi Čarobnjakov šešir svi su se opustili i krenuli se igrati s Omarom, Ciletom i Manuelom. Oni su im otkrili trikove žongliranja i vrtnje tanjura na štapu u čemu su se svi okušali, a oni odvažniji pokušali su se i popeti po svili. Posjet Rojcu završio je stoga u zabavi i smijehu, ali i iskušavanju vlastitih motoričkih sposobnosti i koordinacije.

Metamedijator nastavlja s radom sljedećeg tjedna kada će biti održana radionica izrade GIF-ova koju će voditi kolektiv Nji3. Učenici Škole za odgoj i obrazovanje će poslušati i dva interaktivna predavanja: ono glazbenika Marka Grbca o procesu nastajanja glazbe od prvog zvuka do kompozicije te predavanje Marka Bolkovića iz udruge Sonitus o video mappingu i svjetlosnim grafitima. Naposljetku, učenici će otići i na studijsko putovanje u Rijeku kako bi imali priliku vidjeti i doživjeti jednu Europsku prijestolnicu kulture.

Metamedijator je namijenjen educiranju djece i mladih s poteškoćama u razvoju o kulturi u lokalnoj zajednici i uključivanja u nju. Glavni cilj je pomoći u stvaranju razumijevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja u zajednici te potaknuti dobre odnose kroz učenje i stvaranje novomedijskih sadržaja. Projekt promovira dostupnost i participaciju u kulturi kroz poticanje građanskog sudjelovanja u stvaranju novih sadržaja. Svrha projekta je suprotstaviti se težnjama pasivizacije mladih te stvoriti poticajno okruženje za njihovo aktivno uključivanje, informiranje te zanimanje za umjetnost i kulturu i razvoj vlastitih kreativnih vještina.

Projekt se realizira uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

Tags: , , , ,

RSS 2.0 | trackback