04/10 2019

Metamedijator – posjet izložbi “Abrakadabra” i HUIU

Novomedijski kultivator, Novosti

Što su magija, praznovjerje i religijska vjerovanja objasnio je učenicima pulske Škole za odgoj i obrazovanje tijekom posjete izložbi “Abrakadabra: Magija i praznovjerje u starom vijeku kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar” u galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre, Igor Zenzerović, pod čijim se vodstvom odvijaju obilasci izložbenih prostora i organizacija u sklopu projekta Metamedijator udruge Metamedij.

Za razliku od prethodnog posjeta Meštroviću, Zenzeroviću je postav u C8, koji se sastoji od panoa i nekoliko vitrina s pretežno sitnim amuletima, poslužio samo kao polazna točka da kod grupice mladih osvijesti koliko su magija, praznovjerje i vjerovanja i dalje prisutni u današnje vrijeme, kao i u recentnoj prošlosti Istre. Kucanje o drvo, nošenje srećki, otvaranje kišobrana u zatvorenom prostoru, vjerovanje u višegodišnje nesreće zbog razbijenog ogledala ili prolaska ispod ljestvi samo su neki od još uvijek aktualnih “evergreenova” u području supersticija. Ne samo aktualno već i unosno je i čitanje tarot karata za proricanje budućnosti, koje je Zenzerović otvorio za jednog učenika zabavivši tako i ostale. Za razliku od praznovjerja i vjerovanja, magija – koja se temelji na moći riječi, rituala i autosugestije – ima polazište u nama samima i zbog toga je vrlo snažno oruđe za oblikovanje našeg života, što je dovoljan razlog da ju njegujemo i razvijamo.

Nakon galerije C8 učenici su obišli prostor Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika, gdje su posjetili Strip Čitaonicu Mrkli Mrak i upoznali se s radom organizacije. Zenzerović im je približio strip i njegova karakteristike, nakon čega su na printevima kratkih stripova učenici popunjavali prazne balone i na taj način stvarali svoje pričice. O radu udruženja i njegovih članova te razlozima njegova nastanka ukratko je govorio Vjeran Juhas, voditelj Strip Čitaonice i jedan od suosnivača HUIU-a.

Projekt će biti nastavljen idućeg petka kada će učenici posjetiti Savez udruga Rojca, izložbu “Animalije (crteži iz ladice)” Antuna Motike u Dnevnom boravku DC-a Rojc i udrugu Čarobnjakov šešir. Uslijedit će dvodnevna radionica izrade animiranih GIF-ova koju će voditi kolektiv Nji3 i dva interaktivna predavanja: ono glazbenika Marka Grbca o procesu nastajanja glazbe od prvog zvuka do kompozicije te predavanje Marka Bolkovića iz udruge Sonitus o video mappingu i svjetlosnim grafitima. Naposljetku, učenici će otići i na studijsko putovanje u Rijeku kako bi imali priliku vidjeti i doživjeti jednu Europsku prijestolnicu kulture.

Metamedijator je namijenjen educiranju djece i mladih s poteškoćama u razvoju o kulturi u lokalnoj zajednici i uključivanja u nju. Glavni cilj je pomoći u stvaranju razumijevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja u zajednici te potaknuti dobre odnose kroz učenje i stvaranje novomedijskih sadržaja. Projekt promovira dostupnost i participaciju u kulturi kroz poticanje građanskog sudjelovanja u stvaranju novih sadržaja. Svrha projekta je suprotstaviti se težnjama pasivizacije mladih te stvoriti poticajno okruženje za njihovo aktivno uključivanje, informiranje te zanimanje za umjetnost i kulturu i razvoj vlastitih kreativnih vještina.

Projekt se realizira uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

 

RSS 2.0 | trackback