09/08 2016

Vida Guzmić i Philip Vermeulen: mladi novomedijski umjetnici na rezidencijalnom programu

Metamedia Lab, Novosti

Udruga Metamedij, neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija, prva je organizacija iz Hrvatske koja sudjeluje u “Summer Sessions – mreži za razvoj talenata” tako što podupire dvoje umjetnika koji su se prijavili na rezidencijalni program.

Summer Sessions je mreža za razvoj talenata koja organizira rezidencijalne programe za umjetnike u začetku karijere te nudi produktivnu atmosferu, kvalitetnu produkciju i stručni feedback – ono što je potrebno za pokretanje profesionalnog umjetničkog rada. Glavna ideja ovog međunarodnog rezidencijalnog programa je da organizacije sponzoriraju umjetnike iz njihove zemlje za odlazak u neku inozemnu organizaciju kako bi tamo razvijali svoj projekt.

Kroz program razvija se projekt od koncepta do rada koji je spreman za prezentaciju.

Vida Guzmić

Rođena 1986. U Zagrebu. 2012. Magistrira (Summa cum laude) na Odsjeku za animirani film i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2013. završava Obrazovni program Ženskih studija i edukacijski program Kustoske platforme u Zagrebu. Od 2009. izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Finale!, Galerija Galženica, 31. Salon mladih, HDLU, THTnagrada, MSU) te stječe radno iskustvo kao asistentica i suradnica na filmovima i voditeljica studentskih radionica i radionica za srednjoškolce. Članica je kolektiva Prostor je taktika unutar kojeg organizira radionice i izložbe, u Pangolinu radi kao voditeljica produkcije i suradnica na projektima, te razvija vlastite projekte. Trenutno radi kao vanjska suradnica na odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti.

Vida Guzmić je prijavom na Summer Sessions poziv osvojila potporu udruge Metamedij za odlazak na rezidencijalni program u V2 – institut za nestabilne medije (www.v2.nl) gdje će boraviti nekoliko tjedana i raditi na novom umjetničkom filmu.


vida_v2

Philip Vermeulen

Mladi umjetnik iz Haga, student na ArtScience Interfaculty (Royal Conservatory & The Royal Academy of the Arts, The Hague), kroz svoj rad istražuje pojave u raznim medijima, zvuku, svjetlu, fizici, prirodi. Počinje se njima igrati i boriti da bi iz njih izdvojio neobične karakteristike, te ih pokušao pripitomiti i njima komponirati. Philip gradi instalacije koje provociraju razna iskustva i propituju osjet promatrača te ih prevoze u jedan drugi svijet.

Zahvaljujući potpori V2 instituta, Philip trenutno boravi u Puli i radi u prostorima udruge Metamedij i udruge Sonitus gdje gradi nestabilnu medijsku instalaciju “High-speed-ball-distribution system to create and to control physical rhythms” koja uključuje naprave za izbacivanje teniskih loptica. Programiranjem raznih mehaničkih sklopova, instalacija će moći izbacivati loptice u ritmu čime će se Philip poslužiti za komponiranje ritmične skladbe u trajanju od nekoliko minuta.

philipvermeulen.com

philip_metamedij

Dodatne informacije o organizacijama koje sudjeluju u mreži dostupne su na: http://www.summersessions.net/partners

Tags: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback