01/08 2016

Radionice za djecu na festivalu Media Mediterranea 18

Media Mediterranea, Natječaji, Novosti

U okviru ovogodišnjeg festivala održat će se i dvije radionice za djecu. Radionice su besplatne i nije potrebno predznanje. U organizaciji radionica sudjeluju: udruga Metamedij, DiA DAI SAI, Nenad Sinkauz, Porta Vitae – škola za strane jezike, Piccoli Terremoti.

Djeca i arhitektura: pArkadija

djeca i arhitektura

DiA DAI SAI je kolektiv arhitekata koji izvodi prostorne vježbe s djecom. Punim imenom Sekcija Djeca i Arhitektura, pod okriljem Društva arhitekata Istre – kolektiv djeluje od 2010., nastao sa željom da doprinese osnovnom likovnom obrazovanju u zakinutom školskom kurikulumu, optimalnoga opterećenja od cijelih 1 sat tjedno. Kako bi to ostvarili, DiA DAI SAI prostor objašnjavaju kroz igru, gestu, događaj; i pri tom namjeravaju osnažiti senzibilitet za 3D granice koje na mnogostruke načine definiraju našu stvarnost.

Ovom prilikom, u suradnji s udrugom Metamedij, a nadahnuti temom novih slojeva i zaborava, DiA će dekonstruirati vezu između Radauševe Pobune u Villefrancheu, ustanka naroda Istre, spomenika palim borcima NOVJ – žrtvama fašizma, univerzalnih simbola predstavljanja stradanja/otpora i načina reprezentacije bunkerirane memorijalne plastike… i pitat će: tko je tko? – ne bi li protagonisti sami objasnili kako i zašto (ovdje) stvari stoje.

Osim toga, djeca će na uvećanoj mapi Titovog parka slagati pArkadiju – vječno sada, u kojemu post-čitanja ne iskrivljavaju ni doživljaj, ni namjeru, ni koincidencije. Radionica uključuje osmišljavanje (novog) izgleda parka prema vizijama djece koja će kroz igru na velikom tlocrtu slagati sličice i modele.

Vrijeme održavanja radionice: petak, 19.08. 2016., od 18:00 do 20:00 sati, Titov park

Dob sudionika: od 9 do 12 godina

Tvornica zvuka

tvornica zvuka-foto-damir žižić

Tvornica zvuka je radionica elektroničke i improvizirane glazbe za djecu pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza. U ovom su se edukativnom projektu mali glazbenici budućnosti imaju mogućnost upoznati s mikrofonima, efektima, sintetizatorima… a kroz upotrebu vlastitog glasa (i tijela) i audio opreme Sinkauz ih usmjerava i uči osnovama improvizacije. U Tvornici zvuka glazba se proizvodi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom, moduliranjem glasa, ali prije svega igrom, kroz koju polaznici dolaze do svojevrsne instant kompozicije na nivou prilagođenom upravo njihovom uzrastu, percepciji i spoznaji o glazbenoj umjetnosti.

“Pokušavam djeci objasniti da muzika nije samo ono što se čuje na televiziji, strofa i refren, da to nisu samo pop pjesmice niti samo klasična glazba. Veliki fokus stavljam na slušanje. Zapravo ih pokušavam učiti da slušaju jedan drugoga i to što rade. I pokušavam ih učiti svirati raznim predmetima, vrećicama za smeće, stiroporima, i tako dalje, i onda zajedno moduliramo te zvukove kroz efekte.” – Nenad Sinkauz

Nenad Sinkauz (1980.) je magistrirao etnomuzikologiju u Padovi. Po zanimanju je skladatelj i izvođač u glazbenim, plesnim, kazališnim i multimedijskim projektima. 2002. godine osniva sastav East Rodeo u sklopu kojega surađuje s nizom međunarodnih jazz i rock glazbenika, spajajući avant-rock, živu elektroniku, noise, eksperimentalnu i improviziranu glazbu. Sinkauz je autor i izvođač u hvaljenom audovizualnom projektu … day of the year koji kroz improvizaciju i live sampling istražuje odnose zvuka i videa.

Vrijeme održavanja radionica: petak i subota, 19. i 20.08. 2016., od 20:00 do 21:30 sati, Titov park

Dob sudionika: od 6 do 14 godina (2 grupe)

Prijave

Za sudjelovanje na jednoj ili obje radionice potrebno je najaviti se putem e-maila mm18festival@gmail.com ili na 099 878 9284.

Rok za prijavu je 16. kolovoza 2016. Mjesta su ograničena.

Tags: , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback