22/04 2023

Svečano otvoren 25. Media Mediterranea festival u Gradskoj galeriji Pula

Media Mediterranea, Novosti

Pobjednik Zlatne lubenice 7.0 je Branimir Štivić

 

Ovogodišnji, 25. Media Mediterranea festival održava se od 21. do 29. travnja u Puli, a otvoren je u petak, 21. travnja u Gradskoj galeriji Pula izložbom Zlatna lubenica 7.0. Na otvaranju su govorili Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij i direktor festivala, Vladimir Torbica pročelnik odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Emina Popović Sterpin, pročelnica odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Grada Pule, Ivana-Nataša Turković, izvršna producentica festivala i Marko Vojnić, član žirija nagrade Zlatna lubenica 7.0 te autor raspisa teme festivala „Tomorrow’s Parties“.

 

 

– Ovo je 25. godina festivala kojeg smo započeli davne 1999. godine upravo iz razloga da pružimo prostor i uvjete za prezentaciju mladih autora. Mi smo u međuvremenu ostarjeli, ali to nam je i dalje intencija u redovnom programu udruge. Ova izložba je dokaz tome, a sve to ne bi imalo smisla da nema mladih autora kojima zahvaljujem na dolasku i sudjelovanju, svim prijavljenima i pogotovo finalistima ovogodišnjeg natječaja. Svake se godine iznenadim kako su to kreativni, skromni i dragi ljudi pa se nadam da ćemo i dalje surađivati na drugim projektima Metamedije. Ove smo godine po prvi put u Gradskoj galeriji Pula, pa se zahvaljujemo domaćinima. Festival ne bi bio moguć bez podrške Grada Pule, Istarske županije i Ministarstva kulture i medija RH, kazao je Jurcan i predao riječ pročelniku Torbici.

 

– Prvo ću čestitati 25 godina jer kad ste nekad davno bili mladi i počeli sa svime ovime vjerojatno ste imali neke druge perspektive. U svakom slučaju želim i osobno čestitati Marinu jer se zahvaljujući njemu i udruzi Metamedij dogodilo nešto u županiji što se možda toliko ne spominje, ali je vrlo bitno pogotovo za mlade autore. Zahvaljujući tom lobiranju ovo je već druga godina da objavljujemo novi natječaj za mlade autore. Da nije bilo Media Mediterranee, Zlatne lubenice i svega onoga što je udruga Metamedij učinila za promociju mladih autora, novih medija i edukaciju, vjerojatno ne bi bilo ni ovog natječaja. Prema tome još jednom čestitka njima, dobitnicima Zlatne lubenice i hvala svima što nam na kraju krajeva svaki dan uljepšate nečim novim, kazao je Torbica.

 

Pročelnica Popović Sterpin je također čestitala udruzi Metamedij na 25 godina iznimnog rada i evoluciji festivala.

 

– Iako festival ima 25 godina Marino i njegov tim uvijek nastoje promišljati nove modele i biti u skladu s novim i inovativnim trendovima u umjetnosti i prilagoditi se novim tendencijama. Drago mi je što vas ove godine konačno ugošćavamo u Gradskoj galeriji te čestitam svim finalistima, sudionicima i ovogodišnjem pobjedniku čije ćemo ime uskoro doznati, kazala je Popović Sterpin i poželjela da i ova edicija festivala bude uspješna.

 

Ivana-Nataša Turković je prisutne podsjetila da se nakon izložbe festival seli u Galeriju Cvajner gdje će se održavati glazbeni program Yesterday’s Parties na kojem će nastupati Too Faar, Miss Moon i Teddy-Lee.

 

– Sutra, u subotu u 19.30 sati selimo se u Europski centar za mir i razvoj gdje smo vam pripremili izložbu Tomorrow’s Parties. Ona je specijalno pripremljena povodom ove 25. festivalske obljetnice, a na njoj ćete osim arhivskih materijala moći vidjeti i radove niza autora kojima predstavljamo našu koprodukciju. Gostujuća umjetnica je Valentina Butumović i njezin pobjednički rad sa Zlatne lubenice 3.0. Zatim imamo i Tina Dožića čiji je rad nastao u koprodukciji s nizom drugih organizacija te predstavnike koji su odabrani iz međunarodnog rezidencijalnog programa Summer Sessions za razvoj mladih talenata, a to su Marko Gutić Mižimakov, Vida Guzmić, Toni Mijač i Mario Mu. Oni su dobar primjer u kojem se pravcu udruga Metamedij razvija, a to je otvorenost prema međunarodnim koprodukcijama, kazala je Turković i dodala da se nada da će se suradnja s ovim umjetnicima nastaviti i u budućnosti na obostrano zadovoljstvo.

 

Marko Vojnić se u svom obraćanju prvo zahvalio publici objasnivši da je ona vrlo važan dio ovakvih događaja.

 

– Hvala i svim autorima i to ne samo onima koji su danas zastupljeni na Zlatnoj lubenici nego i svima onima koji se iz godine u godinu prijavljuju na ovaj natječaj. Ove je godine na natječaj pristiglo 43 rada 45 autora, tako da je mladih autora koji su zainteresirani da s radom odgovore na raspisanu temu sve više i više na što smo iznimno ponosni. Čestitam Marinu te ostalima iz Metamedije, Ivani-Nataši Turković, Borisu Vinceku i Marijeti Bradić te svim dečkima iz tehničke službe te volonterkama bez kojih ovo ne bi bilo moguće. Žao mi je da Oleg Šuran, kustos ove izložbe nije danas sa nama pa ga pozdravljam i zahvaljujem mu se. Osim što je kustos on je i krstio ovogodišnji festival dajući mu temu „Tomorrow’s Parties“. Pozdravljam još jednom autore, izložba je otvorena, a za sve vas koji nestrpljivo iščekujete ime ovogodišnjeg dobitnika Zlatne lubenice, to je jednoglasnom odlukom žirija Branimir Štivić s radom „M I J E H“.

 

– Hvala vam što ste došli i hvala žiriju što me odabrao za nagradu i čestitam svim kolegama koji danas izlažu. Mislim da su svi stvarno jako dobri i baš mi je drago da smo zajedno ovdje, kazao je Štivić primivši nagradu.

 

Izložba Zlatna lubenica 7.0 rezultat je istoimenog Natječaja za mlade umjetnike koji se bave suvremenim umjetničkim praksama. Sedam finalistica i finalista odabrao je žiri u sastavu Oleg Šuran, Olga Majcen Linn i Marko Vojnić Gin, koji su dugogodišnji stručni suradnici te prošlogodišnji pobjednik Natječaja Marko Gutić Mižimakov. Tako se na izložbi u Gradskoj galeriji Pula, od 21. do 29. travnja, od ponedjeljka do petka od 16 do 20 sati te u subotu od 10 do 13 sati mogu vidjeti radovi „Umjetnikov Stolac“ Tina Andonovskog, „Ruke pune straha“ Nikoline Krstičević, „mirror me“ Mihaele Podboj, „Nedoumica“ Josipe Stojanović i Marija Stojanovića, „Kroz prostore“ Davida Wilhelma, pobjednički „M I J E H“ Branimira Štivića i „Gdje pepeo susreće more“  Josipe Škrapić, koja je prošle godine sudjelovala na festivalskoj Skupnoj izložbi gostujućih autorica te finalistica Zlatne lubenice 2.0.

 

Zlatna lubenica je jedina nagrada za mlade umjetnike u Istarskoj županiji i jedna od rijetkih u Hrvatskoj. Njezini su finalisti i pobjednici prije ili nakon Pule postigli značajne rezultate u zemlji i inozemstvu te u njihovim redovima ima i finalista Nagrade Radoslav Putar, kao i T-HT-ove nagrade za suvremenu umjetnost. Radi se o kvalitetnim autorima i autoricama često predstavljanim diljem svijeta, čiji se radovi nerijetko nalaze u vrijednim zbirkama.

 

Organizacijski tim festivala Media Mediterranea 25:

 

Marino Jurcan – direktor festivala / Ivana-Nataša Turković i Marijeta Bradić – izvršne producentice / Oleg Šuran – dizajn postava Zlatne lubenice i vizualnih materijala / Marko Vojnić i udruga Metamedij – koncepcija izložbe Tomorrow’s Parties / Marko Gutić Mižimakov, Olga Majcen Linn, Oleg Šuran i Marko Vojnić – stručni žiri Zlatne lubenice / Boris Vincek – odnosi s medijima / Marko Bolković – tehnička podrška / STUDIO11- Fotografija.

 

Tags: , ,

RSS 2.0 | trackback