25/11 2020

Novomedijski kultivator – Najbolji GIF-ovi Raula Poldrugovca i Ane Crnobori

Novomedijski kultivator, Novosti

Digitalna prezentacija radova učenika realiziranih na radionici GIF animacije koju je vodila umjetnica Ivana Tkalčić održana je u sklopu projekta Novomedijski kultivator od 16. do 24. studenog. Prezentacija se sastojala od 36 GIF-ova učenika kojima su izražene njihove emocije ili misli, što je danas popularno, a glasanjem su oni odabrali najbolje radove. Iz Tehničke škole najviše glasova dobio je Raul Poldrugovac, a iz Gimnazije Ana Crnobori.

Radionica GIF animacije sastojala se od teorijskog i praktičnog dijela te digitalne prezentacije. U teorijskom dijelu Tkalčić se osvrnula na povijest GIF-a, njegov živopisni razvoj, elemente dizajna, estetiku te ulogu i način korištenja od kraja ’80-ih, kada je stvoren, do danas. Potom je predstavila oblike digitalne umjetnosti – GIF art, Glitch art (mashups) i Pixel art – te analogne (ručno crtane) i digitalne (2D, 3D, stop motion) mogućnosti realizacije animiranih GIF-ova.

Praktični dio počeo je s upoznavanjem programa uz pomoć kojih je moguće na više-manje jednostavan način izraditi GIF-ove ako se ima određeno predznanje. Za kraj radionice Tkalčić im je postavila pitanje: “Kako ovaj najreduktivniji (i najzabavniji) umjetnički oblik može utjecati na naše promišljanje vizualne kulture i umjetnosti u cjelini?”. Odgovor s druge strane ekrana glasio je: “Umjetnost ima poruku pa je GIF umjetnost”. Drugi učenici dodali su da uz to on zadovoljava i druge kriterije – zabavan je, kreativan i uz pomoć njega moguće je izraziti emocije.

Tags:

RSS 2.0 | trackback