25/11 2020

Udruga Metamedij gostovala na Međužupanijskom skupu stručnih suradnika pedagoga

MI+ platforma, Novosti

Stručni suradnik udruge Metamedij doc. dr. sc. Krešimir Krolo predstavio je na Međužupanijskom skupu stručnih suradnika pedagoga održanom online u ponedjeljak, 23. studenog, rezultate sociološkog istraživanja “Kulturne potrebe i kulturni kapital mladih i šire populacije u Istri“.

Istraživanje je provedeno u suradnji sa doc. dr. sc. Željkom Tonković u sklopu projekta Mi plus, a za cilj je imalo utvrditi obrasce kulturnih potreba i kulturne potrošnje mladih i prigodne populacije odraslih na području Istarske županije. Radi preciznijeg kreiranja projektnih programa i sadržaja u nezavisnoj kulturi, željelo se ispitati kakve bi sadržaje mladi voljeli posjećivati u organizaciji udruga u lokalnoj zajednici. U tu svrhu kreiran je anketni upitnik koji je sadržavao nekoliko specifičnih skala i dimenzija nužnih za precizno mapiranje kulturne potrošnje, kulturnog kapitala i preferencija. Prikupljanje podataka odvijalo se tijekom zime i proljeća 2020. godine, a anketni upitnik je bio distribuiran srednjim školama iz Istarske županije te, kako bi se zahvatila šira populacija odraslih, putem lokalnih medija i društvenih mreža.

Sudionicima skupa obratio se i predsjednik udruge Metamedij Marino Jurcan, koji je predstavio zagovaračke aktivnosti platforme Mi plus usmjerene ka uvođenju novomedijskog obrazovanja u škole te jačanje kulturno-umjetničke edukacije mladih u školskim i vanškolskim aktivnostima. Jurcan je iznio i zaključke s dosadašnjih zagovaračkih aktivnosti te javnog predstavljanja sociološkog istraživanja krajem listopada, a u čije su donošenje bili uključeni ključni dionici kao što su Županijsko stručno vijeće učitelja likovne kulture, predstavnici udruga u kulturi i kulturni djelatnici.

Za pedagoge Istarske i Primorsko-goranske županije predavanje “Uloga stručnog suradnika pedagoga u on line nastavi” održala je prof. pedagoginja Aleksandra Smolić. Politolog Marko Kovačić je imao interaktivno predavanje pod nazivom “Implikacije političkog ponašanja mladih u Hrvatskoj na rad školskih pedagoga/inja” u kojemu je dao presjek nekih odrednica političkog ponašanja mladih na temelju recentnih empirijskih podataka. Sudionicima je tako pružen sociološki i politološki portret mladih u Hrvatskoj.

RSS 2.0 | trackback