02/05 2023

Novomedijski kultivator: Učenici Tehničke škole Pula razgledali izložbe 25. Media Mediterranea festivala

Novomedijski kultivator, Novosti

Media Mediterranea festival u organizaciji udruge Metamedij održavao se od 21. do 29. travnja 2023. godine. Tema ovogodišnjeg festivala je „Tomorrow’s Parties“. U sklopu festivala otvorene su dvije multimedijske izložbe mladih domaćih autorica i autora.

 

 

Učenici Tehničke škole Pula imali su dva vođena postav izložbama festivala u srijedu i četvrtak, 26. i 27. travnja, a prvo su razgledali izložbu Zlatna lubenica 7.0 u Gradskoj galeriji Pula. Mlada umjetnica Gea Rajić bila je njihov službeni vodič te je nakon predstavljanja svakog rada odgovarala na njihova pitanja.

 

 

Izložba Zlatna lubenica 7.0 rezultat je istoimenog Natječaja za mlade umjetnike koji se bave suvremenim umjetničkim praksama, a na čije je sedmo izdanje pristiglo 45 prijava iz cijele Hrvatske. Sedam finalistica i finalista odabrao je žiri u sastavu Oleg Šuran, Olga Majcen Linn i Marko Vojnić Gin, koji su dugogodišnji stručni suradnici te prošlogodišnji pobjednik Natječaja Marko Gutić Mižimakov. Tako su na izložbi u Gradskoj galeriji Pula izloženi radovi Tina Andonovskog, Nikoline Krstičević, Mihaele Podboj, Josipe Stojanović i Marija Stojanovića, Davida Wilhelma, Branimira Štivića i Puljanke Josipe Škrapić, koja je prošle godine sudjelovala na festivalskoj Skupnoj izložbi gostujućih autorica te finalistica Zlatne lubenice 2.0. Zlatna lubenica je jedina nagrada za mlade umjetnike u Istarskoj županiji i jedna od rijetkih u Hrvatskoj. Njezini su finalisti i pobjednici prije ili nakon Pule postigli značajne rezultate u zemlji i inozemstvu te u njihovim redovima ima i finalista Nagrade Radoslav Putar, kao i T-HT-ove nagrade za suvremenu umjetnost. Radi se o kvalitetnim autorima i autoricama često predstavljanim diljem svijeta, čiji se radovi nerijetko nalaze u vrijednim zbirkama.

 

 

Učenici su potom razgledali izložbu „Tomorrow’s Parties – 25. godina Media Mediterranee“ u Europskom centru za mir i razvoj.

 

 

Uz promotivne i druge materijale s dosadašnjih festivalskih izdanja – plakate, letke, glazbena izdanja, itd. – na izložbi Tomorrow’s Parties u Europskom centru za mir i razvoj predstavljen je dio radova mladih hrvatskih umjetnika nastalih u koprodukciji udruge Metamedij. Najviše je onih realiziranih u sklopu međunarodnog programa za razvoj mladih talenata Summer Sessions, čiji se rezultati već godinama predstavljaju u sklopu festivala. Ovog puta Metamedij donosi radove Marka Gutića Mižimakova, Vide Guzmić, Toni Mijača i Marija Mua. Mižimakov je ujedno pobjednik prošlogodišnje Zlatne lubenice, dok je Mijač bio finalist Zlatne lubenice 5.0. Summer Sessions su kratkoročne međunarodne rezidencije namijenjene mladim umjetnicima i dizajnerima na začetku karijere koji djeluju na intersekciji umjetnosti i tehnologije. Mreža kulturnih organizacija Summer Sessions diljem svijeta sponzorira i ugošćuje rezidencije. Odabrani kandidati imaju priliku razvijati svoj umjetnički projekt u produktivnoj atmosferi uz stručnu podršku, feedback i mentorstvo.

 

 

 

U sklopu mreže jedan hrvatski umjetnik ili umjetnica odlaze u inozemstvo, dok u Pulu dolazi inozemni umjetnik, odnosno umjetnica. Uz njih je i pobjednik Zlatne lubenice 2.0 Tin Dožić, čiji je rad „Dromomania“ rezultat koprodukcije Metamedije, udruge Domino i Galerije 90-60-90. Za gostujuću umjetnicu odabrali smo Puljanku Valentinu Butumović i njezin pobjednički rad sa Zlatne lubenice 3.0.

Tags:

RSS 2.0 | trackback