25/04 2023

U istom filmu – korak dalje: radionice o senzornim projekcijama

Novosti, U istom filmu – korak dalje

U sklopu projekta “U istom filmu – korak dalje”, Udruga Metamedij će organizirati edukaciju i mentoriranja stručnjaka za odabir adekvatnih filmova za senzorne projekcije. Radionice pod vodstvom Eve Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut, održat će se u dva termina, 03. svibnja i 18. svibnja 2023.

 

 

Radionica u prvom terminu, 3. svibnja od 13 do 16 sati, radionica bit će održana on line. Na ovoj on line radionici predavanje pod nazivom Senzorne projekcije obuhvatit će utjecaj audiovizualnih sadržaja na mozak u razvoju. Naglasak će biti stavljen na mogućnost modulacije kino okoline tijekom prikazivanja senzornih projekcija s ciljem stvaranja optimalnog okruženja za djecu s teškoćama u razvoju. Jedna od značajka Senzornih projekcija je pomna selekcija animiranog filma sukladno specifičnostima publike. Tako da će u okviru predavanja biti prikazan primjer dobre prakse senzornih projekcija diljem Republike Hrvatske, te rezultati provedenih znanstvenih istraživanja. Nakon predavanja sudionici će biti podijeljeni u grupe te će se provesti diskusija o načinima uključivanja Senzornih projekcija lokalne sredine sudionika.

 

Drugi dio radionice bit će održan 18. svibnja uživo. Tijekom ove radionice uživo  sudionici će na praktičan način doživjeti Senzorne projekcije, kroz selekciju animiranih filmova i način modulacije kino okoline. Cilj radionica je kroz praktićno iskustvo doživjeti strukturu, formu i dostupne metodološke smjernice za selekciju animiranih filmova. U procesu elaboracije i razumijevanja koncepta senzornih projekcija javlja se potreba za razradom suvremenih teorijskih i metodoloških tendencija koje redefiniraju trenutno poimanje kino produkcije te zahtijevaju promjenu paradigme usmjerenu na recipijenta audiovizualnog sadržaja sukladno njegovim sposobnostima i mogućnostima. O lokaciji održavanja bit ćete obaviješteni naknadno.

 

Prijave na obje radionice namijenjene djelatnicima kina, obrazovnih i kulturnih ustanova i organizacija te  svim zainteresiranima za tu temu otvorene su do 13 sati, 28. travnja 2023. godine, a vrše se putem e-pošte mmlab@metamedia.hr. Na navedenu e-adresu potrebno je poslati ime i prezime, e-mail adresu i broj mobitela. Nakon prijave, svima će biti poslan Zoom link za prvu radionicu.

 

Poželjno je prisustvovanje na obje radionice, ali nije preduvjet.

 

Rezultati rada poslužit će  za organizatore kulturnih i obrazovnih programa kako bi mogli samostalno organizirati senzorna kina za mlade s TUR.

 

Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

 

O voditeljici radionica

 

Eva Brlek magistrirala je edukacijsku rehabilitaciju na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu 2008. godine. Nakon fakulteta pohađa petogodišnju poslijediplomsku edukaciju iz realitetne psihoterapije u organizaciji William Glasser instituta iz Los Angelesa i Inštituta za Realitetnu terapiju u Kranju, te stekla zvanje EAP psihoterapeut. Vodi seminare i radionice za odgojitelje, učitelje, i roditelje iz područja edukacijske rehabilitacije i psihoterapijskog savjetovanja. Članica je Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora, Europske asocijacije za psihoterapiju, te Instituta za realitetnu terapiju.

 

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti. Senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma, već stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti, te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.

 

Provedba projekta čija je vrijednost 44.998,06 eura, počela je 01.09. 2022., a trajat će do 30. studenog 2023. godine. Kontakt osoba je Marino Jurcan iz udruge Metamedij.

 

Projekt „U istom filmu – korak dalje“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

 

RSS 2.0 | trackback