25/09 2017

Maštoviti romantični scenariji

Media Mediterranea

U subotu 23. rujna u Multimedijalnom centru Luka u Puli predstavljeni su rezultati dječje radionice “DiA: romantični scenariji”, koja je nastala iz suradnje udruge Metamedij i DiA DAI SAI kolektiva. Jednodnevna radionica održana je u kolovozu u okviru Media Mediterranea 19 festivala, a pratila je ovogodišnju festivalsku temu – digitalna romantika.

Polaznici u dobi od 5 do 12 godina, smišljali su romantične priče na temelju kojih su modelirali scenografije od gline koje su potom zaživjele u obliku GIF animacija zahvaljujući vanjskim suradnicama Maja Prokl i Ingrid Španić.

Na predstavljanju rezultata posjetitelji su mogli vidjeti originalne scenografije od gline popraćene uz kratke animacije prikazane na starim televizorima. Uz to su bile prikazane i fotografije s radionice, a nakon uvodnih riječi Maje Iskre i Daniele Skandul, na glavnom je platnu predstavljen i video uradak autorice Helge Goran koji prikazuje proces rada i zaigranu atmosferu među sudionicima.

   

Rezultate radionice čini pet glinenih scenografija i pet kratkih GIF animacija koje su nastale prema maštovitim dječjim idejama. Važan dio prezentacije bilo je čitanje zanimljivih scenarija za što je bila zadužena Gordana Trajković koja je čitanjem zaokupila pažnju svih posjetitelja, a posebice onih najmlađih koji su domišljatim komentarima aktivno sudjelovali u prepričavanju samih priča.

Osim prilike da se i najmlađima u lokalnoj zajednici ponude inovativne metode učenja i razvijanja umjetničkog stvaralaštva, ovakve su radionice važne za poticanje nove vrste komunikacije odraslih s djecom koje obuhvaćaju važne i nesvakidašnje teme, a razvijaju nove vještine, intuiciju i razmišljanje.

Fotografije i video: Helga Goran

Tags: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback