02/10 2017

Predstavljen “Zvuk, pritok dodira” Noe Silvera

MI+ platforma, Novosti

Noa Silver Veldhuijsen, umjetnik rezidencijalnog programa Summer Sessions predstavio je svoj rad “Zvuk, pritok dodira” u petak, 29. rujna u pulskoj galeriji HUIU. Riječ je o interaktivnoj izvedbi u kojoj umjetnik i publika ostvaruju glazbenu komunikaciju putem dodira.

Rad reagira na tezu da u zapadnom društvu većinu komunikacije temeljimo na lingvistici te da tjelesnu interakciju rijetko koristimo kao način komuniciranja. Silver to čini stavljajući naglasak na dodir kojim se kao zvučni element (pandan jeziku) generira glazba. Umjetnik je bio smješten iza crne zavjese unutar također crnog paravana – dakle u skoro potpunom mraku. Posjetitelji su u tu ispovjedaonicu ulazili jedan po jedan, a ostali su slušali glazbu dodira dvaju tijela u mraku.

   

Glazba kao rezultat intime s jedne strane i očekivanja, reakcije i refleksije publike s druge strane paravana konačna su kombinacija Silverove izvedbe zahtjevnog i dobro promišljenog rada kojeg je umjetnik uspio razraditi tijekom rezidencije.

“Prvotna ideja je uključivala dva stranca koji se međusobno dodiruju kako bi sintetizirali glazbu, ali u konačnici je to postao rad baziran na performansu u kojemu sam ja jedan od sudionika. Kad sam došao u Pulu našao sam se u situaciji da sam želio komunicirati s drugima, ali zbog jezične barijere nisam bio u mogućnosti to učiniti u onoj mjeri u kojoj sam želio. Zbog toga je projekt postao osobniji i činilo mi se da ima smisla da sebe stavim u njega”, kaže Silver.

 

U okviru Mp3 platforme udruga Metamedij svake godine ugošćuje umjetnika iz inozemstva na kratkoj i intenzivnoj umjetničkoj rezidenciji Summer Sessions, a ove je godine odabranik bio Noa Silver Veldhuijsen, dvadesettrogodišnji interdisciplinarni umjetnik koji djeluje na području novomedijske umjetnosti iz Rotterdama. Tijekom rezidencije imao je priliku razviti svoj umjetnički projekt u bliskoj suradnji s članovima platforme i vanjskim suradnicima udruge.

Ovaj je projekt realiziran u okviru Summer Sessions mreže za razvoj talenata te je zajednička koprodukcija udruge Metamedij i V2_Instituta za nestabilne medije.

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli realizirati ovaj projekt: mentorima – Sunčica Ostoić, Damir Prizmić, Oleg Šuran, Kristina Nefat, Vladan Grubešić; članovima otvorene platforme za promišljanje, produkciju i promociju novih medijskih kultura u Istri MP3 – Udruga Sonitus (Pula), Apoteka prostor za suvremenu umjetnost (Vodnjan), Labin Art Express XXI (Labin), Faro 11 (Rovinj), Tumpić / Prenc studio za vizualne komunikacije (Rovinj); Hrvatskom Udruženju Interdisciplinarnih Umjetnika; te volonterkama – Morena Martinović, Maksin Pužar.

Donatori su: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula i Istarska županija.

 

 

Tags: ,

RSS 2.0 | trackback