23/11 2015

Javno predavanje: Igor Ružić – kazališna kritika

Novomedijski kultivator, Novosti

U sklopu projekta Medijski kultivator, u ponedjeljak, 23. studenog s početkom u 18.00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održat će se javno predavanje Igora Ružića pod nazivom “Kazališna kritika: subjektivnost kritike i objektivnost konteksta”. mmedijski_kultivator_2015_plakat_web

Ružić će na predavanju dati uvid u neke startne pozicije kulturne kritike, odgovarajući na pitanja poput: koja je pozicija kritičara i što se od njega očekuje? Nadalje, biti će riječi o subjektivnosti kritičara i objektivnosti njegove “presude”.

Ružić navodi kako “medijski kontekst preko kojeg kritičar i njegovo djelo dolaze i funkcioniraju pretpostavlja, u idealnim uvjetima, određene kvalitete među kojima su istinitost i točnost prioriteti. Kolokvijalno, riječ kritičara shvaća se kao svojevrsna presuda, a citira se ili koristi kao objektivna istina, s pristankom autora ili bez njega. Ukoliko su s jedne strane estetska načela a s druge osobni doživljaj i interpretacija, pri čemu ni medijski i produkcijsko-repertoarni kontekst partikularne kazališne scene nisu znemarivi, može li kritika opće ne biti – nerješiva nejednadžba? Za umjetnika, publiku, ali i kritičarku/kritičara”.

Igor Ružić se kazališnom kritikom i praćenjem kulturnih politika bavi od 1998., na zagrebačkom Radiju 101 gdje je bio zaposlen do 2010, najprije kao novinar, a kasnije i kao urednik Redakcije kulturnog programa. Danas član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske u kategoriji kazališni kritičar, član Hrvatskog novinarskog društva i Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa. Sudjelovao u radu festivala u Hrvatskoj i regiji (Zlatni Lav, Naj naj naj festival, Assitej, Festival hrvatskih kazališnih amatera, Teden slovenske drame, BITEF, Sterijino pozorje). Član kustoskog tima hrvatske izložbe na 13. Kvadrijenalu scenografije i izvedbenog prostora u Pragu. Član Kulturnog vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti Ministarstva kulture RH.

Preuzmi – opis_javnih_predavanja_i_diskusije_medijski_kultivator_2015

Više o projektu – Medijski kultivator

RSS 2.0 | trackback