24/11 2015

U Labinu održana radionica „Think Tank Istria“ u sklopu projekta MP3 platforma

MI+ platforma, Novosti

Ideas rise in crowds, as Poincaré said. They rise in liquid networks where
connection is valued more than protection.
(Where Good Ideas Come From, S. Johnson)

 

Od 19. – 21. studenoga, udruga Metamedij je u suradnji s Borisom Debackereom iz nizozemskog instituta „V2_“ organizirala radionicu za partnere u projektu MP3 platforma. Radionica je održana u kulturno-umjetničkom centru „Lamparna“ u Labinu.

Radionica koja se sastojala od predavanja, diskusija i vježbi imala je za cilj promišljati o budućnosti novih kulturnih centara i istarskog centra za nove medije.

Prvog dana radionice polaznici su uz pomoć voditelja Borisa Debackerea mapirali trenutne kulturne i umjetničke trendove na nacionalnoj i europskoj razini što je pomoglo u razvoju strategija za praćenje tih inovacija u budućnosti.

Photo 21.11.2015. 11 22 37Photo 21.11.2015. 11 22 52

 

 

 

 

 

 

Drugog dana pretežito se govorilo o postojećim modelima kulturnih centara uz brojne primjere iz Europe ali i svijeta pri čemu se velika važnost pridavala kontekstu u kojem se razvija kulturni centar. Debackere takvu perspektivu naziva „inovacijom u ekstremnim scenarijima – kao što je i Istra zbog svojih geoloških, društvenih, kulturnih, političkih i ekonomskih posebitosti“.

Trećeg dana radionici se pridružio Anselmo Tumpić (dizajner – Studio Dota), novi član MP3 platforme. Definirali su se ciljevi za buduće projekte MP3 platforme u obliku kratke prezentacije koja uključuje ciljeve, aktivnosti, suradnje i teme projekata. U zaključnom dijelu radionice izradio se nacrt za projekt koji će se uskoro aplicirati za sufinanciranje, a koji svojim bogatim programskim dijelom uvelike utječe na osnivanje prvog istarskog produkcijsko-umjetničkog centra.

Photo 21.11.2015. 11 23 07 Photo 21.11.2015. 11 31 19

MP3 platforma je projekt udruge Metamedij koji se provodi u partnerstvu s još 4 organizacije (udruga Sonitus iz Pule, Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana, Labin Art Express XXI iz Labina, Faro 11 iz Rovinja), a čiji je cilj doprinijeti boljem pozicioniranju izvaninstitucionalne kulture u Istri kroz zagovaranje kvalitetnijih infrastrukturnih i tehničko-tehnoloških uvjeta za produkcijske i rezidencijalne programe. U sklopu MP3 platforme ove godine provela su se istraživanja, održala se konferencija o novim medijima u Rovinju (12. lipnja 2015.) te se trenutno izrađuju preporuke i prijedlozi o osnivanju centra za nove medije u Istarskoj županiji. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Photo 21.11.2015. 15 20 21
RSS 2.0 | trackback