22/10 2020

Učenici pulske Gimnazije posjetili MSUI i Makinu

Novomedijski kultivator, Novosti

U sklopu projekta Novomedijski kultivator učenici prvog razreda pulske Gimnazije obišli su jučer dvije samostalne izložbe: “Veruda Boogie – Woogie” pulskog umjetnika Roberta Paulette u Muzeju suvremene umjetnosti Istre (MSUI) i “Polaroids” slovenskog autora Aleša Gregoriča u galeriji Makina.

U MSUI-ju su dvadeset i tri učenika i učenica, profesoricu Jelenu Pavić i našu stručnu suradnicu na projektu Ivanu Vojnić Vratarić dočekali ravnateljica muzeja Ketrin Miličević Mijošek, muzejska pedagoginja Iva Gašparić i Robert Pauletta koji je predstavio svoje recentne radove predstavljene na izložbi i općenito svoj umjetnički rad. Učenici su pogledali šestominutni video na ulazu, popričali s umjetnikom te prošli kroz bitne termine iz povijesti umjetnosti koji su od velike važnosti za razumijevanje značenja izloženih radova. Po završetku službenog vodstva pojedini učenici su postavili pitanja na koja je Pauletta spremno odgovarao.

Nakon MSUI-ja na red je došla galerija Makina, gdje je posjetitelje dočekao njezin voditelj Hassan Abdelghani. Ispred ulaza u galeriju on je ukratko predstavio njezino djelovanje kao i djelovanje Umjetničke organizacije “Film i film”. Podijeljeni u dvije grupe učenici su razgledali fotografije Aleša Gregoriča nakon čega su obrađene teme vrste i tehnike fotografije te analizirani pojedini radovi.

Na obližnjem Forumu učenici su se nakratko zaustavili i kod željezne skulpture/oltara postavljenog u sklopu 3. Bijenala Industrijske umjetnosti u Labinu. Vojnić Vratarić je predstavila rad koji je dio performansa Metal Gurua, umjetničke frakcije Labin Art Expressa XXI, obrazložila njegovu simboliku i značenje te pozvala učenike da narednih tjedana prate zbivanja oko rada, jer će se s vremenom mijenjati.

RSS 2.0 | trackback