05/10 2023

Summer Sessions 2023 | Luana Lojić – Plutonizmi: prezentacija rada u nastajanju

Novosti

U sklopu osmotjednog rezidencijalnog programa Summer Sessions u organizaciji V2_ Lab for the Unstable Media i udruge Metamedij, umjetnica Luana Lojić razvijala je svoj rad ”Plutonizmi”, koji se bavi prijevodima informacije kroz materiju i medije, prema napuštenoj geološkoj teoriji o formaciji zemljine morfologije rezultatom magmatskih aktivnosti.

 

 

 

Proces je započeo proučavanjem materijalne okoline i sakupljanjem urbanog otpada s poda – stakla, plastike, čepova, psećih ogrlica, izgubljenih naušnica, stiropora, građevinsko materijala, kose i sl. – s putanje smještaja do zgrade V2_. Prikupljeni ”kurirani otpad”, odnosno urbani prvi sloj zemlje se potom zatalio s pijeskom s pomoću Fresnelove leće iz starog televizora s otpada iz Hrvatske. rezultat ovog procesa bio je performans i multimedijska instalacija, na granici lecture performansa i spoken worda. Izvedbu u trajanju od 15 minuta umjetnica je izvela na otvorenju i zatvaranju skupne izložbe Kunstavond: Summer Sessions 2023 u v2_, 7. i 8. rujna 2023. godine.

 

 

Luana Lojić (Pula, 1991.) zamišlja osjetilne podatke kao polupropusna, autonomna, kaotična i promiskuitetna bića. Ne razlikuje riječi od glifova, video od svjetlosti, zvuk od plejliste. Opsjednuta je medijskim pretakanjima, hiper informacijskim prašinama, osjetljivim entitetima i ljubavnim gestama u doba virusa i dugova. Njezin najveći san je reciklirati sve svoje radove zauvijek ili dok ne pročisti sav senzualni otpad. Dijeli život s kujicom Ullom i tvori šestinu kolektiva Ljubavnice.

Tags: , ,

RSS 2.0 | trackback