02/10 2023

Otvorena izložba Zlatna lubenica 7.0 u novigradskom Muzeju Lapidarium

Media Mediterranea, Novosti

Izložba Zlatna lubenica 7.0 udruge Metamedij otvorena je u subotu, 30. rujna u novigradskom Muzeju Lapidarium. Na izložbi su predstavljeni radovi finalista istoimenog natječaja za mlade umjetnike Nikoline Krstičević, Josipe i Marija Stojanović, Davida Wilhelma, Josipe Škrapić, Tina Andonovskog, Mihaele Podboj i pobjednika Branimira Štivića. Zlatna lubenica 7.0 premijeru je imala na ovogodišnjem, 25. festivalu Media Mediterranea u Puli, a u Novigradu gostuje u sklopu razmjene programa članica Mi plus platforme.

 

 

– Meni je izuzetno drago što u ovom Muzeju, svaki put kada postavimo ovakvu izložbu, imamo zapravo dijalog između 21. i 8. stoljeća. Svaki novi postav i novi umjetnik donosi drugačiji pogled na naš Muzej, pa se iznova iznenadim da u ovih naših sto kvadrata stane toliko toga, a da jedan drugog ne smetaju. Udruga Metamedij već godinama ima natječaj simpatičnog naziva Zlatna lubenica, a radi se o pozivnom natječaju za mlade umjetnike, kazala je ravnateljica Muzeja Jerica Ziherl na otvaranju i predala riječ Marinu Jurcanu iz udruge Metamedij.

 

– Izrazito mi je drago što smo i ove godine u ovom izuzetno kvalitetnom izlagačkom prostoru. Prošli festival Media Mediterranea je bio 25. u nizu pa je to zasigurno najstariji projekt koji vodimo. Vrijeme je brzo prošlo zato što radimo ono što volimo, ali ciljevi su ostali isti. Jedan od ciljeva je osnaživanje mladih umjetnika i razvoj publike kako bi ju potaknuli na razumijevanje suvremene umjetnosti. Upravo s ciljem promocije mladih umjetnika prije sedam godina smo pokrenuli natječaj Zlatna lubenica, kazao je Jurcan i predao riječ Marijeti Bradić koja u udruzi Metamedij vodi ovaj projekt.

 

 

– Kao što smo već spomenuli, Zlatna lubenica je natječaj za mlade umjetnike, umjetnice i umjetničke kolektive iz Hrvatske koji se bave interdisciplinarnim i novomedijskim umjetničkim praksama. Na ovogodišnji natječaj stiglo je čak 45 prijava, a budući da svake godine dobivamo sve više prijava možemo ustvrditi da ovaj natječaj dobiva na popularnosti. Bilo nam je jako teško odabrati samo pet radova što nam je prethodnih godina bio limit, pa smo se zbog velikog broja odličnih prijava odlučili za njih sedam. Zahvalila bih svim umjetnicima koji su sudjelovali u ovom natječaju, a posebice onim umjetnicima koji su večeras sa nama pa ih pozivam da nam kažu nešto više o samim radovima, kazala je Bradić.

Branimir Štivić je kazao da mu je drago što je njegov rad zaživio jer se jedino izlaganjem on može razvijati.

 

 

– Priča oko ovog rada duga je tri godine, a počela je s mojim diplomskim. Radi se o nekoj vrsti tehnološke mješine ili instrumenta koji s ljudskim dahom proizvodi zvuk. U njemu je tehnologija samo alat koji proširuje naša pluća, kazao je Štivić.

 

Mihaela Podboj je zahvalila organizatorima na pozivu te je napomenula kako je njen rad rađen u punch-needle tehnici.

 

 

– Rad prezentira lik čovjeka koji se zrcali u vodi i sam sebe promatra. Budući da taj lik konstantno izmiče u vodi htjela sam dočarati jedan razvoj kadrova, granica ili bilo kakvih ograničenja koje sami sebi namećemo ili nam ih nameće okolina. Na platnu je 140 kvadratića i svaki od njih je na sebi imao ledenu kocku čaja ili kave pa su se topljenjem sve boje pomiješale i probile sve te kadrove i granice. Sve se to s vremenom blijedi i uništava se pa je procesualnost veliki dio rada, kazala je Podboj.

 

Josipa Škrapić je pojasnila da se njen rad sastoji od video triptiha i tumulusa od morske trave.

 

 

– Video triptih je posvećen mom ritualnom vraćanju u mikro lokaciju kampa Medulin. Njemu se vraćam od rođenja – tamo sam prohodala, proplivala i provela bitne godine svog života. Morska trava je u svrsi privremenog tumulusa – svojevrsni hommage privremenosti našeg postojanja, kazala je Škrapić.

 

Osim radova finalista i pobjednika Zlatne lubenice izložba nudi i presjek stvaranja vizualnog identiteta Udruge Metamedij kroz plakate, letke i publikacije.

 

 

Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja inicira i potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i novih tehnologija. Bavi se i produkcijom i promocijom u sferi suvremenih i inovativnih umjetničkih praksi, s fokusom na mlade, propitujući pritom odnos umjetnosti i društva te doprinoseći oblikovanju humanijeg svijeta.

 

Tags:

RSS 2.0 | trackback