14/06 2022

Summer Sessions 2022 rezidencija – selekcija umjetnika

Novosti

Međunarodna mreža za razvoj talenata Summer Sessions nudi rezidencije umjetnicima u začetku karijere te produktivnu atmosferu, kvalitetnu produkciju i stručni feedback za pokretanje ili razvoj profesionalnog umjetničkog projekta. Umjetnici koji su primljeni u rezidencijalni program imat će priliku svoj rad javno predstaviti u državi članice mreže u kojoj gostuju.

 

 

Odabrani umjetnik kojeg će ove godine sponzorirati udruga Metamedij je Toni Mijač, a ugostit će Briannu Leatherbury.

 

Toni Mijač  je filmski i novomedijski umjetnik rođen 1988. godine u Splitu. Završio je preddiplomski studij na Umjetničkoj Akademiji u Splitu, smjer Film i video te diplomski studij na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Zagrebu, smjer Novi mediji. Sudjelovao je u nizu umjetničkih rezidencija, radionica, festivala i happeninga, uz šestogodišnje aktivno vodstvo filmskih škola za djecu na području Splita i Zagreba. Izlagao je samostalno te na grupnim izložbama u galerijama HDLU, Klovićevi dvori, MSU, NMG@Praktika, GMK, Greta, Pogon Jedinstvo i KSET. Također je participirao i na raznim međunarodnim projektima koji su ugostili njegov rad u Austriji, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Velikoj Britaniji. U svom se autorskom radu  pretežito odnosi prema impulsima svakodnevice na različitim životnim područjima, navikama i tendencijama koje propituje koristeći jezik i izražajna sredstva različitih medija poput filma, videa, teksta, instalacije, fotografije i društvene prakse. Dosadašnja priznanja uključuju nagradu publike na HT-ovoj nagradi za suvremenu umjetnost 2018 u Zagrebu te 2. Nagradu žirija na GRISIAyouth 2018 u Rovinju za rad ‘Vezu (ni)je moguće uspostaviti’. 2021. godine odabran je kao umjetnik u rezidenciji MagiC Carpets/Meta Cultural Foundation/LAB 852 programa. Godine 2021. bio je finalistom Nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica 5.0.

 

Brianna Leatherbury bavi se umjetnošću, s trenutnom adresom u Amsterdamu, Nizozemskoj. U recentnom radu počinje od istraživanja koje je istovremeno osobno i strukturalno. Stvara apstraktne sustave koji istražuju materijalne učinke ekonomskih silnica kroz individualne odnose. Kroz kombinaciju skulpture, performans i dokumentaciju, radovi  svjedoče učincima naših suvremenih ekonomija; ispitujući sadašnjost, tragajući za novim mogućnostima odnosa. Leatherbury su stekli BFA na The Cooper Union u New Yorku. Završili su Fulbright Student Research award u Moskvi gdje su boravili i na rezidenciji u galeriji Elektrozavod. Nedavno su sudjelovali u De Ateliers u Amsterdamu, Nizozemskoj.

Ovogodišnje partnere u mreži čine: V2_Lab for the Unstable MediaSchmiedeSardegna TeatroGoethe-Institutmuseu zer0Tabakalera

 

Tags: , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback