10/10 2022

Summer Sessions 2022: Prezentacija rada ”Katarza” Tonija Mijača u Schmiedeu

MI+ platforma, Novosti

Projekt ”Katarza” umjetnika Tonija Mijača koji je nastao u sklopu Summer Sessions rezidencijalnog programa u Halleinu u koprodukciji udruge Metamedij i organizacije Schmiede, izložen je na skupnoj prezentaciji radova u Schmiedeu u rujnu 2022. godine.

Fokus projekta ‘Katarza‘ je specifičan oblik primijenjene psihoanalize kroz introspekciju muškaraca. U ovom projektu muškarci različite dobi pozvani su na suradnju s autorom kroz unaprijed dogovoreni proces unutar kojeg odabiru jedan proživljeni događaj koji se urezao u arhivu njihova sjećanja te postepeno psihološki uranjaju u njega. Dok pojedinac evocira odabrani događaj i proživljava to iskustvo u svom toku misli, autor dokumentira seansu kao portret i dokumentaciju te polazišne točke. Kasnije, inspiriran tim iznova probuđenim emocijama, pojedinac provodi praktičan postupak izražavanja svojih misli prema tom iskustvu putem tehnike i formata po vlastitom izboru pritom kanalizirajući svoj odnos prema tom sjećanju i njegovom utjecaju na njega. Na taj način sudionici postaju koautori projekta čiji radovi ostaju kao dokumenti jednog intimnog trenutka i izričaja. Kataliziraju proces na emotivno-psihološkoj razini čime otvaraju mogućnost reinterpretacije proživljenog iskustva. Štoviše, krajnji cilj ove suradnje autora i sudionika krije se upravo u materijalizaciji njihove introspekcije: cikličnom uspostavljanju odnosa – sa samim sobom, s autorom koncepta i konačno s publikom.
Suradnici projekta su bili kolege umjetnici koji su boravili u zajedničkom prostoru u Schmiedeu. Kako je svojevrsni manifesto programa Schmiede osmišljen da se suradnje događaju između Smithova, odnosno gostujućih umjetnika, umjetnik je pozvao na suradnju svakog s kim je došao u kontakt prvih dana na rezidenciji. Nakon toga, suradnici su u sljedećih nekoliko dana napravili svoj feedback koji je, uz fotografske portrete i video kolaž, izložen na zadnjem danu prezentacija i grupne izložbe.
Projekt je razvijen kao dio Summer Sessions mreže za razvoj talenata u ko-produkciji Udruge Metamedij i Schmiede. Međunarodna mreža za razvoj talenata Summer  Sessions nudi rezidencije umjetnicima u začetku karijere te produktivnu atmosferu, kvalitetnu produkciju i stručni feedback za pokretanje ili razvoj profesionalnog umjetničkog projekta. Umjetnici imaju priliku svoj rad javno predstaviti u državi članice mreže u kojoj gostuju. Ovogodišnje partnere u mreži čine: V2_Lab for the Unstable Media, Schmiede, Sardegna Teatro, Goethe-Institut, museu zer0, Tabakalera.

 

Toni Mijač  je filmski i novomedijski umjetnik rođen 1988. godine u Splitu. Završio je preddiplomski studij na Umjetničkoj Akademiji u Splitu, smjer Film i video te diplomski studij na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Zagrebu, smjer Novi mediji. Sudjelovao je u nizu umjetničkih rezidencija, radionica, festivala i happeninga, uz šestogodišnje aktivno vodstvo filmskih škola za djecu na području Splita i Zagreba. Izlagao je samostalno te na grupnim izložbama u galerijama HDLU, Klovićevi dvori, MSU, NMG@Praktika, GMK, Greta, Pogon Jedinstvo i KSET. Također je participirao i na raznim međunarodnim projektima koji su ugostili njegov rad u Austriji, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Velikoj Britaniji. U svom se autorskom radu  pretežito odnosi prema impulsima svakodnevice na različitim životnim područjima, navikama i tendencijama koje propituje koristeći jezik i izražajna sredstva različitih medija poput filma, videa, teksta, instalacije, fotografije i društvene prakse. Dosadašnja priznanja uključuju nagradu publike na HT-ovoj nagradi za suvremenu umjetnost 2018 u Zagrebu te 2. Nagradu žirija na GRISIAyouth 2018 u Rovinju za rad ‘Vezu (ni)je moguće uspostaviti’. 2021. godine odabran je kao umjetnik u rezidenciji MagiC Carpets/Meta Cultural Foundation/LAB 852 programa. Godine 2021. bio je finalistom Nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica 5.0.

Tags: , , , ,

RSS 2.0 | trackback