02/09 2022

Summer Sessions 2022: Izložba Brianne Leatherbury „Liquidation / Likvidacija“ u HUiU galeriji

MI+ platforma, Novosti

Izložba “Likvidacija” Brianne Leatherbury, rada razvijenog na rezidenciji Summer Sessions u ko-produkciji Udruge Metamedij i V2_ Lab for the Unstable Media, održana je u četvrtak, 01. rujna 2022. godine u pulskoj HUiU galeriji.

 

 

– Ovo je drugi put da HUiU galerija ugošćuje izložbu rada umjetnika koji je na rezidenciji Summer Sessions. Radi se o mreži koja okuplja desetak organizacija diljem svijeta u kojoj udruga Metamedij predstavlja Hrvatsku, a ove smo godine ugostili umjetnicu Briannu Leatherbury. Mreža funkcionira na način da umjetnicima koji dolaze kod nas pružamo uvjete za rad, stručnu pomoć i mentorstvo. Ove nam je godine u tome pomogao i Marko Grbac Knapić, odnosno Radiona Re-Gepetto Zelene Istre, gdje se Brianna mogla služiti svim alatima koji su joj bili potrebni za tehničku realizaciju svog rada, kazao je Marino Jurcan iz udruge Metamedija i pojasnio da u sklopu te mreže jedan umjetnik dolazi u Hrvatsku, a jedan domaći umjetnik ide na rezidenciju u inozemstvo. Ove godine je to Toni Mijač koji je svoj rad razvijao u Austriji u sklopu organizacije Schmiede.

 

 

 

Rad “Likvidacija” Brianne Leatherbury sastoji se od site-specific instalacije i filma koji dokumentiraju nizozemsko izvlaštenje određenih povijesti i industrija putem nekretnina. Instalacija se sastoji od ovlaživača zraka za staklenike, koji je putem internetske licitacijske prodaje „obišao“ nekoliko nekretnina u vlasništvu nizozemske vlade. Umjesto vode, ovlaživač je u tim zgradama ispuštao maglicu umjetnog znoja. Likvidacija dokumentira povijesnu rasprodaju svake od tih zgrada, koju je država radila zbog profita. Ovlaživač je sablasni i učinkoviti protagonist tog procesa koji spaja sve te prostore i njihovu prolaznost, kao i ekonomije o kojima su ovisili, u jedan hibridni virtualni prostor.

 

 

Jurcan je zahvalio umjetnici na predanom radu te je izrazio nadu da je u Puli pronašla dovoljno materijala za njegovu doradu budući da se u gradu može pronaći puno zgrada i građevina koje su imale istu likvidacijsku sudbinu. Leatherbury se zahvalila svima na dolasku te svima u HUiU-u i udruzi Metamedij na podršci, kako u razradi rada tako i u pružanju uvjeta za njegovu produkciju i prezentaciju.

 

– Pula je inspirativan, čudan, ali i dražestan grad i veliko mi je zadovoljstvo što ste došli na izložbu i pogledali rezultat mog dosadašnjeg rada, kazala je umjetnica.

 

 

Brianna Leatherbury je umjetnica koja živi u Amsterdamu. Recentni rad započinje istraživanjem koje je istovremeno osobno i strukturalno, a kojim stvar a apstraktne sisteme koji istražuju materijalne posljedice ekonomskih sila kroz osobne, pojedinačne odnose. Kombiniranjem skulpture, performansa i dokumentacije, istraživa[1]njem prisutnosti i bivanja te traganjem za novim mogućnostima odnosa, radovi svjedoče o učincima naših suvremenih ekonomija. Nakon završenog pred[1]diplomskog studija na koledžu Cooper Union u New Yorku, stječe titulu prvostupnika likovnih umjetnosti. Kao stipendistica programa Fullbright u Moskvi bila je na rezidenciji u Galeriji Elektrozavod, a nedavno je boravila i na rezidenciji De Ateliers u Amsterdamu.

 

 

Projekt je razvijen kao dio Summer Sessions mreže za razvoj talenata u ko-produkciji Udruge Metamedij i V2_ Laba for the Unstable Media. Međunarodna mreža za razvoj talenata Summer  Sessions nudi rezidencije umjetnicima u začetku karijere te produktivnu atmosferu, kvalitetnu produkciju i stručni feedback za pokretanje ili razvoj profesionalnog umjetničkog projekta. Umjetnici imaju priliku svoj rad javno predstaviti u državi članice mreže u kojoj gostuju. Ovogodišnje partnere u mreži čine: V2_Lab for the Unstable Media, Schmiede, Sardegna Teatro, Goethe-Institut, museu zer0, Tabakalera. Realizirano u suradnji s Radionom Re-Gepetto.

 

Tags: , , , ,

RSS 2.0 | trackback