24/11 2022

Studijski posjet Cukrarna – KIBLIX – Xcenter – Pixxelpoint

MI+ platforma, Novosti

Od 16. do 18. studenog 2022. godine, članovi platforme Mi plus – udruga Metamedij, Labin Art Express XXI, Muzej Lapidarium i udruga Atanor – posjetili su nekoliko slovenskih organizacija koje djeluju u području suvremene kulture i umjetnosti.

 

Studijsko putovanje započelo je posjetom Cukrarni u Ljubljani gdje ih je dočekala kustosica galerije Mara Vujić. Riječ je o prenamijenjenom prostoru nekadašnje tvornice šećera koji od 2021. godine funkcionira kao galerija suvremenih vizualnih i drugih oblika umjetničke prakse. Vujić je predstavila programski rad Cukrarne, kao i povijest same zgrade čiji je renovacijski proces započeo 2018. godine i dovršen 2021. godine. Budući da je jedan od ciljeva platforme Mi plus pokretanje produkcijskog centra u Istarskoj županiji, obilazak zgrade uz razgovor o suradnjama Cukrarne s nezavisnom scenom poslužio je kao primjer dobre prakse za planiranje budućih projekata i sadržaja. Uz stručno vodstvo povjesničarke umjetnosti i kustosice Jerice Ziherl iz partnerske institucije Muzej Lapidarij, članovi platforme razgledali su trenutni postav Cukrarne, izložbu ”Michelangelo Pistoletto: Fourth Generation”. Michelangelo Pistoletto talijanski je umjetnik koji je jedan od najistaknutijih pripadnika umjetničkog pokreta Arte Povera. Postav izložbe potpisuje kustosica galerije Alenka Gregorić, a uključuje najvažnije faze Pistolettova kreativnog rada od 1960-ih.

Putovanje je nastavljeno posjetom festivalu KIBLIX u prostoru KIBLA Portal i organizatoru festivalu – multimedijskome centru KIBLA u Mariboru. KIBLA je nevladina institucija koja djeluje u području kreativnih industrija, interdisciplinarnih i multimedijskih umjetničkih praksi, kulture i edukacije, a jedan od njihovih značajnijih programa je upravo festival KIBLIX koji okuplja niz slovenskih i međunarodnih multimedijskih umjetnika i umjetnica. Festival je ove godine temom ”Love and Peace” obilježio svoje dvadeseto izdanje. Otvoren je 16. studenog performansima Marka Batiste i Žige Palčara, a uz izložbeni dio programa, uključivao je i niz gazbenih, diskurzivnih i drugih sadržaja.

 

Sljedećeg je dana posjećena sama organizacija festivala u matičnom prostoru MMC KIBLA / KiBela, gdje je održan i radni sastanak mreže MI plus s kustosom Peterom Tomažom Dobrilom. Dobrila je predstavio rad KIBLA-e koja je – uz organizacije PiNA iz Kopra i Delavskog doma Trbovlje – dio mreže umjetničkih i kulturalnih istraživačkih centara RUK, koja djeluje na intersekciji umjetnosti, znanosti i tehnologije. Uz predstavljanje rada organizacije, na radnom su sastanku razmijenjene ideje i planovi za gostovanja i razmjene umjetničkih programa članica plaftorme MI plus i KIBLA-e (festival Media Mediterranea, KIBLIX, Reli po galerijama itd.), a raspravljalo se i  o mogućnostima prijava budućih zajedničkih projekata na europske fondove. Također, razgledana je i tamošnja izložba “Demented Rider” Ive Tratnik i Erika Mavriča. Uz navedene prostore, razgledana je i galerija artKIT smještena u centru Maribora u kojoj se planira gostovanje izložbe članica platforme MI plus, ali i niz drugih trenutno otvorenih izložbi. Također, posjećena je i hibridna izložba KIBLA-e i mariborskog Univerziteta za agronomiju i životne znanosti “Archduke John, Father of Meranovo” u produkciji mreže RUK, koja se nalazi u staroj školi u Meranovu, nedaleko od Maribora.

 

 

Na posljednjem danu studijskog putovanja održan je radni sastanak s Peterom Purgom, umjetnikom i dekanom Fakulteta za humanističke znanosti Sveučilišta u Novoj Gorici, u centru kreativnih praksi Xcenter u Novoj Gorici. Dnevni red sastanka obuhvaćao je razradu daljnjih suradnja sa Sveučilištem i Xcenterom na programima udruge Metamedij (Nagrada za mlade umjetnike Zlatna lubenica i međunarodna radionica spekulativne dizajnerske prakse) te inicijalne planove za suradnju na EPK programu koji će se provoditi 2025. godine kada Nova Gorica postaje Europska prijestolnica kulture. Prvi koraci suradnje provest će se u siječnju 2023. godine u sklopu programa OpenX galerije Xcenter na kojemu će udruga Metamedij prezentirati posljednje izdanje radionice spekualtivnog dizajna. Studijsko je putovanje zaključeno posjetom izložbi 23. izdanja međunarodnog festivala suvremenih umjetničkih praksi Pixxelpoint u Mestnoj galeriji Nova Gorica.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback