19/02 2019

Studijski posjet centru Aurori u Budimpešti

DKC Lamparna, Novosti

Partneri projekta DKC-a Lamparna su se zaputili 1. veljače u Auróra centar u Budimpešti kako bi saznali o njihovom načinu upravljanja same zgrade.

Auróra centar otvorila je nevladina organizacija Marom 2014. godine. Imaju više od deset godina iskustva u koordinaciji velikih volonterskih skupina te u organizaciji i provedbi društvenih aktivnosti i događanja. Ugošćuju tisuće posjetitelja na najpopularnijim događajima, kao što su festival Bánkitó i Quarter6Quarter7Quarter8. Cilj im je stvoriti građanske platforme i inkluzivne prostore, popularizirati socijalnu pravdu i iskustvo, zajednicu i umjetničke prakse aktivizma.

Centrom se upravlja kroz različite demokratske i participativne radne skupine koji glasovanjem odlučuju oko različitih aspekata upravljanja takvim prostorom. Tijelo koje odlučuje o prostoru i njegovim aktivnostima je plenarna sjednica. Jedan od najvažnijih ciljeva projekta Auróra je jačanje civilnog sektora, poticanje suradnje među organizacijama i osiguravanje publiciteta. U centru trenutno djeluje osam nevladinih organizacija koje se usredotočuju na marginalizirane i stigmatizirane skupine. Svi zainteresirani njihov rad mogu upoznati putem redovitih radionica, kulturnih događanja i okruglih stolova.

Nakon četiri godina aktivnog djelovanja i unatoč dugogodišnjem neskladu s mađarskim vlastima, Auróra centar je i dalje otvoren svim korisnicima.

 

Organizacia putovanja sufinancirana je iz Projekta „Društveno – kulturni centar Lamparna „, ukupne vrijdnosti 2.102.349,68 HRK, u trajanju od 28.10.2018. do 28.10.2020. u 100% iznosu sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020.

RSS 2.0 | trackback