16/01 2019

20. obljetnica postojanja PiNA-e

Novosti

Kulturno obrazovno društvo PiNA obilježilo je dvadesetu obljetnicu djelovanja otvaranjem vrata novih prostora na Gortanovom trgu 15 u Kopru, u društvu svih koji su ih kroz godine podupirali i oblikovali raznim suradnjama.

U utorak 15. siječnja, članovi udruge Metamedij posjetili su partnere iz Slovenije Kulturno-Izobraževalno Društvo PiNA. Ustanovljeno 1998. godine na inicijativu Zavoda za odprto družbo (Instituta za otvoreno društvo), kulturno obrazovno društvo u utorak je slavilo dva desetljeća postojanja svečanim otvaranjem novog prostora na novoj lokaciji u Kopru.

U prvom razdoblju djelovanja aktivnosti PiNA-e bile su uglavnom usmjerene na pružanje pristupa internetu kao jednog od preduvjeta za razvoj otvorenog društva. S vremenom je PiNA-in prostor postao referentna točka za kulturne aktivnosti u gradu, a PiNA je postala otvorena platforma za podršku u oblikovanju i provođenju različitih projekata. Konačno, PiNA je danas premašila prvobitnu viziju iz 1998. te postala međunarodna organizacija koja se bavi izazovima u zajednici, povezuje pojedince i društvene strukture, promiče aktivno sudjelovanje te zagovara toleranciju, otvorenost i jednaka prava za sve.

Put do Gortanovog trga 15, kažu, iako je udaljen svega pet minuta hoda od stare lokacije na Gregorčičevoj, trajao je punih dvadeset godina. Taj dugačak put PiNA-inog ulaska u samu jezgru Kopra simbolizira i rast i razvoj organizacije kao katalizatora društvenog napretka. Otvaranje novog prostora znači otvaranje prema ljudima, osluškivanje njihovih potreba te pozivanje na ulazak u sam prostor kako bi ga se ispunilo sadržajem, rekao je Karlo Hmeljak, slovenski pjesnik i prijatelj PiNA-e.

Potpredsjednik društva Borut Jerman dodao je da je prostor namijenjen PiNA-i, a PiNA su ljudi. Ne samo oni koji u njemu rade, već svi koji imaju želju rješavati društvene izazove današnjice te promijeniti društvo na bolje.

Prostore na novoj lokaciji projektirali su arhitekti Aljoša Merljak, Tabita Jerant i Marta Vrankar. Prostori su namijenjeni uredskom radu za stalne zaposlenike, sastancima, čitanju, razmjeni znanja, poticaju kreativnosti i javnog dijaloga. Prostori na staroj lokaciji također ostaju te će nastaviti služiti programima za mlade.

Ekipi iz PiNA-e želimo puno uspjeha u daljnjem radu !

 

Tags:

RSS 2.0 | trackback