25/05 2016

Počinje radionica spekulativnog dizajna u Puli

Metamedia Lab, Novosti

U ponedjeljak, 23. svibnja u Društvenom centru Rojc u Puli počinje radionica spekulativne dizajnerske prakse pod nazivom “Objekti u prostoru” u organizaciji Udruge Metamedij, Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u SplituIvica Mitrović, Oleg Šuran) i Društva arhitekata Istre (projekt Otvoreni grad – Breda Bizjak).

Radionica nudi iskustvo multidisciplinarne radne grupe koje omogućuje percepciju dizajna kao drukčijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičog i društveno odgovornog. Namijenjena je mladima, studentima, te mladim stručnjacima i umjetnicima iz područja dizajna, sociologije, antropologije, urbanizma, arhitekture, psihologije, povijesti, programiranja, elektronike, IT-a, novomedijske umjetnosti, itd. Cilj radionice je upoznavanje ne/vidljive Pule, njene povijest i sadašnjosti te spekuliranje o njenim budućnostima.

Mentori radionice su Martin Skelly (Škotska) i Oleg Šuran.

Martin Skelly je dizajner iz Škotske koji koristi dizajn i digitalne tehnologije za stvaranje novih proizvoda, interakcija i iskustava za brandove, dizajn agencije i sveučilišta. Fasciniran je potencijalom digitalnih tehnologija koje sve više utječu na život ljudi te istražuje kako one utječu na privatnost, kontrolu korisnika i sreću. Bavi se stvaranjem proizvoda koji povezuju iskustva fizičkog i digitalnog svijeta. Martin je predavač na Sveučilištu u Dundeeju gdje predaje “Product design”, a u vlastitom studiju (Skelly Studio) istražuje i razvija razne dizajn prototipe; prekrasne i smislene objekte za interaktivne domove budućnosti. Više o njegovom radu pogledajte na: www.skelly.website

SONY DSC

Oleg Šuran je freelance dizajner, asistent na DVK/UMAS, radi u Platformi 9,81. Na Umjetničkoj akademiji u Splitu završio prediplomski studij Dizajn vizualnih komunikacija (2009.) i diplomski studij Dizajn u novim medijima (2011.). S Olegom Morovićem i Andijem Pekicom vodi časopis za poeziju Polet, umjetničku organizaciju Fazan, i www.nakonjusmo.net. Slabo nagrađivan. Uglavnom ga čila u Istri.

 oleg šuran

Javna predavanja

– utorak, 24.5. u 12:00 sati u MMC Luka: Breda Bizjak – “Trans-topije”
– četvrtak, 26.5. od 18:30 – 20:30 sati u DC Rojc (Dnevni boravak): dr. sc. Ivica Mitrović – “Uvod u spekulativni dizajn – kako kritički promišljati budućnost (i sadašnjost)”, Anselmo Tumpić: “Prototypes”, Martin Skelly: prezentacija rada
– subota, 28.5. u 19:00 sati u MMC Luka: završna prezentacija radova

Organizatori radionice

Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija. Od 2001. godine bavi se unaprijeđenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem
izvaninstitucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade, razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju.
www.metamedia.hr

Umjetnička akademija u Splitu žarište je istraživanja i edukacije u području spekulativne dizajnerske prakse u Hrvatskoj. Neformalna edukacijska platforma “Interakcije”, pokrenuta na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija, od 2001. godine organizira multidisciplinarne radionice te ugošćuje brojne poznate dizajnere.
www.dvk.com.hr/interakcije

Projekt “Otvoreni grad” pokreće se u Društvu arhitekata Istre (DAI-SAI) prema ideji i koncepciji arhitektice Brede Bizjak s ciljem podizanja svijesti o javnom prostoru i mentalitetu grada. Motivirana trenutnom situacijom koja neminovno implicira stagnaciju i degradaciju, sve veću privatizaciju javnog prostora te nemogućnost formalnog učestvovanja u kvalitativnim promjenama istog, ovim akcijama želi potaknuti razmišljanje, raspravu i rad na projektima u postojećim javnim prostorima povijesne jezgre grada Pule. Upozoriti na “nevidljive”, zapuštene i neiskorištene gradske prostore te istražiti i ostvariti mogućnosti za njihovo korištenje za potrebe građana i ponovnu revalorizaciju.
www.da-sai.hr

Tehnička podrška

Universal Industries startup je tvrtka iz Dubrovnika čiji je glavni cilj izrada IoT rješenja za pametne gradove. Do sada su u Dubrovniku implementirali nekoliko projekata, kao što je moderniziranje Dubrovačke kartice korištenjem iBeacon tehnologije, autonomiziranje navodnjavanja novog parka u gradskoj luci korištenjem senzora i IoT tehnologija, postavljanje solarnih klupa koje, osim punjenja mobitela i laptopa, također služe i kao meteorološke stanice, te implementacija pametnog parkinga iznad stare gradske jezgre. Tvrtku čine studenti preddiplomskih i diplomskih studija elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu, strojarstva, prometnih znanosti i studija akvakulture.

www.facebook.com/ui.dubrovnik

Tags: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback