17/11 2017

Članovi Mp3 platforme u posjetu centru Fabrica

MI+ platforma, Novosti

Članovi Mp3 platforme, otvorene platforme za razvoj suvremene medijske umjetnosti u Istri su u ponedjeljak, 13. studenog bili u posjetu talijanskom umjetničkom i istraživačkom centru Fabrica.

Osnovan 1994. godine, centar Fabrica predstavlja realizaciju vizije Luciana Benettona i Oliviera Toscanija. To je mjesto gdje se rađaju ideje i potiču društvene promjene, kroz koje je do danas prošlo više stotina nadarenih kreativaca iz svih krajeva svijeta.

Fabrica već više od dva desetljeća nudi ljudima mlađima od 25 godina jednogodišnju stipendiju i smještaj u talijanskom gradu Trevisu, kako bi imali priliku razvijati se u iznimno kreativnom okruženju, provoditi istraživanja na području dizajna, vizualnih komunikacija, fotografije, novinarstva, filma, glazbe i mnogih drugih područja, a pritom raditi na raznim konkretnim projektima.

– Ono što Fabricu čini posebnom jest mogućnost slobodnog kreativnog izražavanja. Većinu projekata financira upravo gospodin Luciano Benetton i stoga naši istraživači nisu ograničeni zahtjevima klijenata. Osim toga, Fabrica je mjesto gdje se događa interakcija među raznim kreativnim ljudima koji dolaze iz potpuno različitih kulturnih okruženja, raznih razina obrazovanja i s različitim pogledima na istu ideju, pojasnila je Lisa Martinelli, jedna od članica organizacijskog tima.

   

Predstavnici organizacija uključenih u Mp3 platformu su prilikom posjeta imali priliku sudjelovati na projekciji filma “Koyaanisqatsi” iz 1982. godine, koja se održala istog dana u večernjim satima, na kojoj su učestvovali i Oliviero Toscani, Marco Muller i redatelj filma Godfrey Reggio koji se gostima obratio putem Skype-a. Godfrey Reggio, najpoznatiji po svojoj Qatsi trilogiji, ujedno je i prvi direktor centra Fabrica uz Oliviera Toscanija. Projekcija filma jedan je od brojnih besplatnih događanja koje centar organizira za javnost, čime pokušava uključiti i zainteresiranu lokalnu zajednicu.

Glavni cilj Mp3 platforme je doprinijeti boljem pozicioniranju izvaninstitucionalne kulture u Istri kroz zagovaranje kvalitetnijih insfrastrukturnih i tehničko-tehnoloških uvjeta za implementaciju različitih kulturno-umjetničkih, kulturno-poduzetničkih, zagovaračkih, rezidencijalnih i drugih programa. Jedan od dugoročnih ciljeva također je i osnivanje produkcijsko-rezidencijalnog centra u Istri, zbog čega se i organizirao ovaj studijski posjet.

MP3 platforma je mreža koja je nastala kao izraz nastojanja okupljenih organizacija da se osnuje Produkcijski centar, koji je, u Istarskoj kulturnoj strategiji za razdoblje do 2020. godine, naveden kao jedna od aktivnosti nužnih radi ostvarenja strateškog cilja koji se odnosi na unaprjeđenje kulturne infrastrukture u Istarskoj županiji.

Tags: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback