13/11 2023

Otvorena putujuća izložba “U istom filmu – korak dalje” u Zaboku

Novosti, U istom filmu – korak dalje

Putujuća izložba “U istom filmu – korak dalje” otvorena je u petak, 10. studenog u Knjižnici „Ksaver Šandor Gjalski“ u Zaboku, a može se razgledati do 30. studenog 2023. godine.

 

 

Izložbu čine radovi nastali na prilagođenim i stručnim kadrom vođenim kreativnim radionicama fotografije i animacije za djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Voditelji radionica bili su Franka Tretinjak, Dina Milovčić te Ivan Idžojtić.

 

Cilj projekta “U istom filmu – korak dalje” jest omogućiti dostupnost kulturnih sadržaja koji su sadržajno i senzorno primjereni djeci i mladima s teškoćama u razvoju. Sadržajna i senzorna neprimjerenost te nedostupnost uobičajenih kulturnih sadržaja djeci i mladima s teškoćama u razvoju glavni su problemi kojima se bavimo u ovom projektu. Senzorne različitosti mogu otežati sudjelovanje u socijalnim interakcijama, društvenim događajima i kino projekcijama, zbog čega je neophodno prilagoditi sadržaje njihovim potrebama i specifičnostima.

Nositelj projekta je pulska udruga Metamedij, a partneri su Škola za odgoj i obrazovanje – Pula, Kino Valli, Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

 

 

Izložba je započela s uvodnim govorom ravnateljice knjižnice Branke Tuđa Kanceljak koja je predala riječ Marinu Jurcanu iz udruge Metamedij kako bi predstavio projekt te ravnatelju Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice Antunu Zupancu. Zatim se Zvjezdana Novina Repovečki, djelatnica COO Krapinske Toplice dotakla senzornih projekcija koje se također održavaju u sklopu projekta “U istom filmu – korak dalje”. Voditelji radionice Franka Tretinjak, Dina Milovčić i Ivan Idžojtić su govorili o samom procesu radionica. Istaknuto je kako će putujuća izložba poslužiti kao dobra prilika za iskorak u našem društvu za širenje kulture koja bi svima bila jednako dostupna te kao idealan početak za daljnje aktivnosti u školama i centrima za odgoj i obrazovanje koji su uključeni u sam projekt.

 

 

Sljedeća etapa putujuće izložbe je Rovinj s otvorenjem u četvrtak, 16. studenog, a potom slijede Buzet, Pula i Labinu.

 

 

Aktivnosti projekta „U istom filmu – korak dalje“ sufinancirane su od strane Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. Provedba projekta počela je prvog dana rujna 2022., a trajat će do 31.prosinca 2023. godine.

 

Projekt „U istom filmu – korak dalje“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

 

Tags: ,

RSS 2.0 | trackback