01/12 2023

Otvorena izložba Contem.plant Alexa Brajkovića

Novosti

U galeriji Novo 30. studenog u 20:00 sati otvorena je izložba Contem.plant Alexa Brajkovića. Riječ je o drugoj po redu izložbi u novom izložbenom prostoru koji vodi udruga Metamedij u partnerstvu s udrugom Atanor (Pula), Faro11 (Rovinj) i Labin Art Express XXI (LAbin), a sastoji se od interaktivne zvučne instalacije koja nevidljive kemijske procese biljke prevodi u signale dostupne ljudskome osjetilnom sustavu: perkusivne zvukove. Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca 2023. godine. 

 

 

 

Contem.plant je interaktivna zvučna instalacija u kojoj biljke sviraju udaraljke poput gongova i tibetanskih zdjela, stvarajući umirujuću atmosferu rezonantnih zvukova. Specijalizirani senzori uživo prikupljaju biološke signale iz biljaka čime prate sitne promjene u vodljivosti biljaka koje su usko povezane s njihovim hidratantnim statusom, pružajući uvid u njihove unutarnje procese poput fotosinteze i kretanja kloroplasta. Ove mikrofluktuacije se u realnom vremenu prenose i analiziraju kroz autorov računalni softver, gdje se podatci klasificiraju i pretvaraju u parametre koji upravljaju posebno dizajniranim mehaničkim sklopovima. Ovi mehanizmi izvode udarce i vibracije na gongovima i drugim rezonantnim objektima, stvarajući akustičnu sonifikaciju koja živi u prostoru. Vizualni aspekt instalacije oživljava kroz vidljive pokrete mehaničkih elemenata, čineći biopodatke opipljivima kroz harmoniju zvuka i pokreta. Instalacija istražuje granice generativne glazbe, koristeći algoritamsko komponiranje za stvaranje glazbenih kompozicija koje su jednako dijelom znanstvenog eksperimenta koliko i umjetničkog djela. Integracijom prilagođenog hardvera, inovativnih 3D printanih mehanizama i naprednog Max/MSP softvera, Contem.plant postavlja pitanja o ulozi umjetnika u digitalnom dobu, gdje se proces stvaranja umjetnosti distribuira između čovjeka, stroja i prirode, stvarajući simbiotičku harmoniju koja odzvanja kroz svaki udarac i ton u prostoru. Projekt su podržali Istarska županija, Grad Pula i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

 

 

 

Alex Brajković je zvučni i multimedijski umjetnik iz Poreča s magisterijem live elektronike (Conservatorium Van Amsterdam) i diplomom jazz bubnjeva (Konzervatorij u Vicenzi). Trenutno stvara u području imerzivnih multimedijskih instalacija, produkcije elektroničke glazbe, dizajna zvuka, surround zvuka, algoritamskih skladbi, multiinstrumentalnih elektroakustičnih solo izvedbi i umjetničkih instalacija u javnim prostorima. Prethodno je izradio niz site-specific radova u području umjetničkih instalacija i multimedije (“Disperzija 0.2″ XIV. Trijenale hrvatskog kiparstva, ” Drumming 0.3” Device_art festival, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, “Stillness” Galerija Umjetnina Split, “Generative Contemplation” po narudžbi Cycling74) te nastupao na renomiranim festivalima i koncertnim dvoranama (BBC Jools Holland Show, Nice Jazz Festival, London Jazz Festival, Blue Note Milano, North Sea Jazz Festival, Jazz à Sète, Amsterdam Dance Event, Bimhuis, institut STEIM). Dobitnik je nagrade “Kožarić Digital” za rad “Generative Contemplation – Cellular Automata” koju je dodjelio Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu 2022. godine. 

 

Fotografija: Nastasja Miletić

 

Tags: , ,

RSS 2.0 | trackback