04/12 2023

Novomedijski kultivator | Održana radionica Titraji pod vodstvom Sare Salamon i Hrvoja Spudića

Novosti

U galeriji Novo 30. studenog 2023. godine je u sklopu projekta Novomedijski kultivator održana multimedijska radionica Titraji za učenike 2. razreda Tehničke škole Pula, smjera geodetski tehničar. Radionicu su vodili Sara Salamon i Hrvoje Spudić.

 

 

Radionica “Titraji” polaznicima je predstavila svijet koji ih okružuje kao prostor ispunjen vidljivim i nevidljivim valovima, signalima i informacijama koje se jednostavnim metodama i alatima mogu prevesti u čujne valove: zvuk. Polaznici su koristili i sami izrađivali niz jednostavnih elektroničkih alata s kojima su “prisluškivali” titraje svjetla, elektromagnetska zračenja i zapise, pojačali nečujne zvukove mehaničkog gibanja, te se upoznali s tehnikama sonifikacije, odnosno pretvaranja digitalnih informacija u zvučni zapis. Radionica je na inventivan, direktan i lako shvatljiv način spojila multimedijsku umjetnost s prirodnim i tehničkim znanostima.

 

 

Sara Salamon djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi kao vizualna umjetnica, montažerka i oblikovateljica pokretnih slika. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij, a inspiraciju pronalazi u kolektivnim divljinama i stvarnosti koja izmiče. Poseban interes pronalazi u specifičnim lokacijama, kao i prostoru slike i zvuka.

Hrvoje Spudić kroz svoj rad istražuje istražuje fenomene svjetla i zvuka, s posebnim naglaskom na tehnike i tehnologije analognog filma, fotografije i tiska. Istraživanja vrši kroz izradu sklopova, mašina i kontrapcija, kojima pokušava proširiti medije kojima se bavi.

 

Novomedijski kultivator projekt je koji školama nudi niz edukativnih i kreativnih aktivnosti kojima se nastoji povećati interes mladih za kulturu i novomedijsku umjetnost te potaknuti njihovo aktivno praćenje i djelovanje unutar kulturno-umjetničke scene Istarske županije. Cilj je skrenuti pažnju mlađih pripadnika zajednice, i neposredno čitave zajednice, na dobrobiti aktivnog uključenja u kreativne i umjetničke sadržaje te proširiti svijest o izazovima demokratizacije i prava na kulturu. Svrha programa je suprotstaviti se težnjama pasivizacije mladih te stvoriti poticajno okruženje za njihovo aktivno zanimanje, informiranje i uključivanje u umjetnost i kulturu te razvoj kreativnih vještina. Koncept se realizira raznovrsnim aktivnostima koje unaprijeđuju razumijevanje mladih za suvremenu umjetnost te ih motiviraju na aktivno uključenje u njezinu konzumaciju i, eventualno, stvaralaštvo.

 

Fotografija: Nastasja Miletić

 

RSS 2.0 | trackback