18/09 2018

Osvrt Ivane Tkalčić o rezidenciji Summer Sessions 2018. u Rotterdamu

MI+ platforma, Novosti

Jedna od gostujućih umjetnica u Rotterdamu pri institutu  “V2_Institute for unstable media” bila je i Ivana Tkalčić iz Hrvatske. Rezidencijalni program sastojao se od umjetničkog istraživanja unutar područja promjena vizualne percepcije pod utjecajem novih tehnologija i društvenih mreža. Kroz istraživanje prikupljenji podaci su analizairani, odrađena je montaža videa te kreiranje audio-vizualnog rada. Osim istraživanja online baza podataka, umjetnica je posjetila i arhiv “Netherlands Institute for Sound and Vision” u Hilversum. Program je obuhvaćao  i sastanake na kojima su umjetnici  prezentirali i komentirali projekte. Za kraj rezidencijalnog program održana je izložba 07.09.2018. pod nazivom “Summer Sessions 2018 (Kunstavond XL)”.

Rad originalnog naziva “Twilight zone, snapchat, camera, text to speech” tehničkog opisa: audio-vizualni rad/videozapis govori o procesima promijena percepcije iskustva i svijeta uslijed suživota sa novim tehnologijama.

 

Riječima autorice:
“U posljednjih deset godina razvoj tehnologije se eksponencijalno ubrzava. Da li je ta promjena olakšala i poboljšala život? Da li tehnologija mijenja i preoblikuje našu svijest i razmišljanje na još nama nezamisliv način? Ako pogledamo našu dnevnu online komunikaciju, ona se više ne odvija samo kroz tekstualne poruke i slike, nego i kroz videozapise, GIF-ove, Twitter postove, blogove, igre, Skype i grupne razgovore. Čak ako smo daleko od naših prijatelja i obitelji, možemo se trenutačno spojiti i imati osjećaj gotovo fizičke prisutnosti. No s druge strane, sve te informacije ostavljaju digitalni trag koji se može slijediti do izvora i potencijalno zloupotrijebiti. Ulazimo u post-informacijsko i post-ljudsko doba, koje radikalno mijenja način i prirodu življenja, bivanja i razumijevanja svijeta oko nas. Nadalje, na osobnoj razini, granica između on-line i offline života je nestala. Najintimniji dio našeg života postao je dio virtualnog svijeta koji se hrani društvenim mrežama. Kako je svakodnevna online – offline interakcija promijenila iskustvo svijeta koje nas okružuje i utjecala na našu svakodnevnu vizualnu percepciju?”

Ivana Tkalčić (1987.) je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Minhenu. Godine 2017. radila je na projektima na umjetničkim rezidencijama u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj i Poljskoj. Realizirala je samostalne izložbe u galeriji Izidor Kršnjavi, Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn, Zagreb, Hrvatska; Galerija Jan Arnold, Muzeji Quartier, Beč, Austrija; Dobila je nagradu Erste fragmenti 12, nagradu Red Carpet Art i nagradu kancelara Sveučilišta u Zagrebu. U svom umjetničkom istraživanju se bavi promjenom percepcije pod utjecajem novih tehnologija, pametnih telefona i društvenih mreža.

RSS 2.0 | trackback