18/09 2018

Distorzija prostorno vremenskog kontinuuma u radu Ariane Trümper u Puli

MI+ platforma, Novosti

U okviru Summer Sessions mreže za razvoj talenata u koprodukciji udruge Metamedij i V2_Instituta za nestabilne medije, realiziran je rad Njemačke umjetnice sa Nizozemskom adresom Ariane Trümper.

Heute wird Morgen Gestern sein – Today will be tomorrow’s yesterday je scenografsko zvučna  video instalacija pomoću koje se promijeniti vrijeme čini mogućim. Začetna ideja rada nastala je tijekom boravka na umjetničkoj rezidenciji u najudaljenijem istočnom dijelu Njemačke, u Sachsenu. Zbog industrije pređe i tkanine u 19. stoljeću i za vrijeme Njemačke Demokratske Republike, regija  (poznata pod nazivom “Dolina neprosvijetljenih”) je od ponovnog ujedinjenja pretrpjela pad industrije i stanovništva te povećanje nezaposlenosti. U vrijeme NJDR je to bila jedina regija u kojoj gotovo nije bilo moguće hvatati signale zapadnog radija i televizije. Tijekom svog boravka na tom području, autorica proživljava paradoksalno raspoloženje koje bi se moglo opisati kao čežnja za boljim vremenima iz prošlosti, izravno povezanog nezadovoljstva s trenutnim stanjem pomiješanim sa strahom od promjena. Jedini način rješavanja takvog paradoksa bio bi vratiti vrijeme, promijeniti ga u budućnost koja je već poznata, sigurna i ne donosi iznenađenja.

                 

Ovakav nemoguć zadatak može se istražiti kroz senzorni, performativni i instalacijski rad Heute wird Morgen Gestern sein. Vrijeme će naizgled teći unatrag, onesposobljavajući pravila prostora i vremena. Slike će biti preusmjerene putem medija, izmijenjujući njihove istine, a percepcije će biti izazvane. Interaktivni događaj koji poziva gledateljada istraži nemoguću želju te destruktivni ili konstruktivni potencijal događaja. Provedbena faza ovog projekta nastajala je u Puli tokom rezidencije u trajanju od šest tjedana a premijerno je prikazana u sklopu festivala Media Mediterranea 20 u prostoru Muzej suvremene umjetnosti Istre.

 

Ariane Trümper (1984) je scenografkinja i scenaristkinja sa sjedištem u Rotterdamu (NL). Studirala je modni dizajn u Berlinu, nekoliko je godina radila kao filmska djelatnica u Njemačkoj i Francuskoj, te je 2014. godine diplomirala Cum Laude scenografiju na Institutu Frank Mohr (FMI) u Groningenu. Arianeino se djelovanje nalazi na sjecištu između medijske umjetnosti i dizajna izvedbe, istražujući pritom perceptivne i performativne procese filtrirane kroz naša tijela i tehnologiju. Dobitnica je raznih stipendija, Centar za umjetnost u Rotterdamu dodijelio joj je potporu za istraživanje o doživljaju prostora zvukom, članica je njemačkog izvedbenog kolektiva Monster Control District i nizozemske istraživačke skupine Platform-Scenography. Ariane redovito podučava na HKU Utrecht (NL), te na Sveučilištu Hildesheim (DE).

RSS 2.0 | trackback