02/08 2021

Održane radionice i program za djecu Vallis imaginarium Mi+ platforme u Balama

MI+ platforma, Novosti

Radionica i program za djecu Vallis Imaginarium – rezultat suradnje između Općine Bale i Mi+ – otvorene platforme za razvoj suvremene medijske umjetnosti u Istri, održan je u subotu, 31. srpnja u Ulici Mate Balote u Balama. Cilj ovog programa koji je okupio 20-ak djece i njihovih roditelja je približiti vizualnu umjetnost najmlađima kroz zabavu, igru i učenje. Vallis imaginarium svojim je programom obogatio tradicionalnu baljansku manifestaciju Castrum vallis.

Budući da je namjera Mi+ platforme popularizirati suvremenu medijsku umjetnost široj publici program Vallis Imaginarium je njenim članicama i suradnicima poslužio da predstave svoju produkciju na temu imaginarnih svjetova inspiriranim povijesti i arhitekturom Bala. Na taj se način program povezao na temu Castrum Vallisa – „Horizonti“ jer je otvorio nove vidike novoj i mladoj publici.

Sekcija Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre i Radiona – Zagreb Makerspace uposlili su djecu u izradi elektro diorama inspiriranih povijesnim tragovima, fragmentima antičkog urbanističkog i arhitektonskog nasljeđa. Na taj su način stvorili imaginarni prostor Bala. Transformacijom naselja nastale su nove i maštovite strukture nalik kazališnim ambijentima. Diorama i jest kazališna kutija čiji se prizor sastoji od niza planova, tj. slojeva izrezanih silueta koje stvaraju iluziju dubine. Da čarolija bude potpuna imaginarni prostori zaživjeli su u bojama LED dioda.

Nakon rada slijedilo je opuštanje uz disko za djecu u organizaciji Zemlje zabave te Park interaktivnih svjetlosnih instalacija ekipe iz udruge Sonitus. Uz to je održana i projekcija video mappinga koji je napravljen u sklopu projekta Reality painting u suradnji s Općinom Bale i područnim vrtićem. Sam koncept mappinga je rađen na način da su djeca dobila nacrt, tj. predložak zgrade, te su sama nacrtala kako zamišljaju njen izgled.

Djeca i ostali prisutni mogli su pogledati i izložbu Gaije Radić „Svjetovi“. Radi se o umjetničkom projektu koji djeluje kao dugotrajna kolekcija digitalnih vizualizacija i animacija koje prikazuju imaginarne interijere ili eksterijere. Projekt na metaforičan i bajkovit način istražuje korelaciju između materijalnog, virtualnog i mentalnog prostora. Radovi nastali u sklopu „Svjetova“ većinom prikazuju imaginarne i eterične prostore, inspirirane izgledom drevne hramske arhitekture, te motiva iz lucidnih snova, mašte i ezoterije.

 

Mi+ platforma je otvorena platforma za razvoj suvremene medijske umjetnosti u Istri. Platformu čine udruge Metamedij i Gradska radionica iz Pule, Faro11 iz Rovinja, Labin Art Express XXI, Kolor iz Pazina, te Javna ustanova Muzej – Museo Lapidarium iz Novigrada, Istarska kulturna agencija i Društvo arhitekata Istre. Vallis Imaginarium je dio godišnjeg programa Mi+ – otvorene platforma za razvoj suvremene medijske umjetnosti u Istri, a koja je sufinancirana od strane Ministarstva kulture RH.

Fotografije: Roberta FRANČULA, DiA DAI-SAI, Helga GORAN i Boris VINCEK

RSS 2.0 | trackback