03/11 2023

Održana radionica digitalne fotografije u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec

Novosti, U istom filmu – korak dalje

U sklopu projekta U istom filmu – korak dalje, 12. listopada 2023. godine održana je radionica digitalne fotografije u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec. Radionicu je vodio Ivan Idžojtić te je sudjelovalo devetnaest učenika.

 

Polaznicima radionice objašnjene su osnove kompozicije s naglaskom na portretnu fotografiju u uvjetima postojećeg, dnevnog svjetla te bazičnih načina osvjetljavanja kontinuiranom rasvjetom. Učenici su imali priliku koristiti digitalni fotoaparat, rasvjetu te upoznati se s razlikama u fotografskoj slici ovisno o korištenju različitih objektiva.

 

 

Polaznici su podijeljeni u parove gdje je jedan učenik fotografirao, dok je drugi bio portretiran. Kroz taj proces polaznici su donosili odluke o izrezu kadra i odabiru objektiva koji će se koristiti za bilježenje fotografije. Također, portretiranom kolegi su davali upute o poziciji tijela tijekom slikanja. Nakon što su svi isprobali zadatak, dobili su priliku ponoviti uz reflektore pod toplim svjetlom koje se koristilo kao tvrd, direktan izvor ili odbijen, raspršen izvor svjetlosti.

 

Voditelj radionice navodi kako je atmosfera bila izvrsna, da su polaznici pokazali entuzijazam i veliki interes za zadatke te su kroz zajednički rad proizveli seriju portreta koji će biti printani, kaširani i potom izlagani na grupnoj putujućoj izložbi.

 

Osim radionice digitalne fotografije, 18.10.2023. u Čakovcu je prikazana i senzorna projekcija „Mama Muu se vraća kući“ Christiana Rylteniusa i Tomasa Tivemarka.

 

 

U filmu pratimo Mamu Muu koja se, nakon što se na farmi pojavi roda koja putuje po svijetu, zamisli nad brojnim pitanjima. Što je zapravo dom? Kako može biti sigurna da su upravo livada i farma na kojoj se sada nalazi njezin dom? Što ako postoji nešto bolje negdje drugdje u ovom velikom, širokom svijetu? Vrana se uzalud trudi objasniti svojoj prijateljici da trava nije zelenija negdje drugdje, ali ponekad se morate izgubiti da biste pronašli put kući.

 

Senzorne projekcije se održavaju u prilagođenim uvjetima za djecu koja imaju poteškoće senzorne integracije, no njihova je suština da budu javne i inkluzivne. Odvijaju se uz prigušena svjetla i slabiji zvuk filma, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, baka i djedova, nastavnika, prijatelja, organizirano sa školom ili privatno. Ulaz na projekciju je slobodan uz preuzimanje ulaznice na blagajni kina.

 

MAMA MUU SE VRAĆA KUĆI

 

Režija: Christian Ryltenius, Tomas Tivemark

Kategorija/Žanr: animirani, Senzorna projekcija

Država/godina: Švedska, 2021.

Izvorno ime: Mamma Mu hittar hem

Scenarij: Peter Arrhenius

Glasovi: Jelena Miholjević, Janko Rakoš Daria Knez Rukavina, Lara Đureš, Darin Pavišić

Period prikazivanja: 18.10. u.. sati

 

 

Provedba projekta čija je vrijednost 45.000,00 eura, počela je prvog dana rujna, a trajat će do 30. studenog 2023. godine. Kontakt osoba je Marino Jurcan iz udruge Metamedij.

 

Projekt „U istom filmu – korak dalje“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

 

RSS 2.0 | trackback