13/12 2016

Održana prezentacija radionice i diskusija “Mladi i mediji: od edukacije do produkcije”

Novomedijski kultivator, Novosti

Prezentacija rezultata radionice “Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti” udruga Metamedij i Pulska filmska tvornica održana je 7. prosinca u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Program je uključivao prikazivanje deset novinarskih tv priloga uz komentare gostiju iz svijeta medija, javnu diskusiju na temu „Mladi i mediji: od edukacije do produkcije“ te druženje uz glazbeni program.

mk16-prezentacija-5  mk16-prezentacija-6jpg

Na početku programa okupljenima su se obratili Maja Iskra iz Metamedije i Marko Zdravković-Kunac iz PFT-a koji su objasnili kako je tekla radionica koju je pohađalo 33 učenika pulske Gimnazije i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Polaznici su, uporabom novih metoda i tehnika u učenju, usvojili znanja i vještine potrebne za pokretanje i produkciju vlastitih medijskih proizvoda s naglaskom na korištenje novomedijskih alata i novih trendova u novinarstvu. Program je bio osmišljen i prilagođen mladima srednjoškolske dobi i temeljio se na praktičnom radu u malim grupama, uz stručnu pomoć i mentorstvo.

Više o samom edukativnom ciklusu pročitajte ovdje.

mk16-prezentacija-4  mk16-prezentacija-3

Uslijedila je projekcija svih deset video priloga koji su nastali tijekom radionice i koje je komentirao tročlani žiri u sastavu: Boško Picula, filmski kritičar i voditelj emisija o medijskoj pismenosti na HRT-u , Stefani Veljak Gašparić, novinarka i urednica TV Nove i Denis Mikolić, direktor TV Nove. Članovi žirija pohvalili su sve radove polaznika i dali upute na koji bi ih se način moglo poboljšati. Sveukupna ocjena je vrlo dobra jer su po riječima članova žirija polaznici obavili svoj posao na vrlo profesionalnoj razini.

Polaznicima su potom uručene diplome, a uslijedila je javna diskusija “Mladi i mediji:od edukacije do produkcije” koju je moderirala Tanja Carić i na kojoj su sudjelovali članovi žirija.

mk16-prezentacija-1

Teme priloga su: “Beskućnici”, “Grafiti”, “Kriza medija”, “Društvene mreže”, “Govor mržnje u medijima”, “Mladi i politika”, “Kako odabrati pravi fakultet?”, “Društveno poduzetništvo”, “Neprofitni mediji” i “Mladi i mediji”.

Rezultati radionice "Video novinarstvo – radionice medijske pismenosti" from Metamedij on Vimeo.

Autori novinarskih tv priloga su: Batista Laura, Boić Lucia, Černela Mihaela, Dobrić Aurora, Ferfoglia Nadia, Floričić Sara, Gazibara Ajla, Hristovski Adrijan, Janković Vanna, Jerković Marin, Kristian Stanković, Kustačić Darin, Kuzmić Korina, Lea Mandić, Magdalena Marković, Muratagić Elma, Načinović Dora, Pavlek Lucija Branka, Petrinčić Dea, Petrinčić Mia, Prodan Karlo, Pušić Marta, Radić Gaia, Radoš Lana, Sardoz Noa, Semolić Anđelo, Sep Leonarda, Stefanović Ines, Stojkovski Rikardo, Šebelja Lara, Trifunac Ella, Volarević Natali, Žufić Andrija.

mk16-prezentacija-2

Voditelji i mentori koji su sudjelovali u realizaciji projekta su: Bastijanić Martin, Brdar Alen-Milan, Dobran Ivan, Ilić Danilo Lola, Iskra Maja, Letonja-Marjanovič Sanda, Popović Lara, Sirotić Zorko, Šatović Martin, Tatković Maja, Uvodić Iveša Tatjana, Vincek Boris, Vuković Davor, Zdravković-Kunac Marko, Zidić Toma.

Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti“ realizirane su uz podršku Grada Pule, Istarske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Ostvarena je suradnja sa Gimnazijom Pula i Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn.

 

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback