15/04 2016

Objekti u prostoru: radionica spekulativne dizajnerske prakse

Metamedia Lab, Natječaji, Novosti

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u SplituIvica Mitrović, Oleg Šuran) i Društvom arhitekata Istre (projekt Otvoreni gradBreda Bizjak) od 23. – 28. svibnja 2016. u Društvenom centru Rojc u Puli organizira besplatnu radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom “Objekti u prostoru”.

Suvremeni gradovi ubrzano postaju hibridi fizičkog okoliša i digitalne sfere podataka. Hibridni grad tehnološki je proširen grad u kojem se digitalni krajolik stapa s našim stvarnim, fizičkim svijetom, te nam, neprestano šireći se, nudi sve bogatija digitalna iskustva. Dizajn interakcija u urbanom okruženju se, u kontekst ovakvog tehnološki proširenog okoliša, kroz kritičku dizajnersku praksu, fokusira na ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja koja se događaju unutar njih1.

Spekulativna dizajnerska praksa bavi se ispitivanjem i propitivanjem (tehnoloških) budućnosti. Baveći se budućnošću, radovi iz ovog područja zapravo se referiraju na sadašnjicu, te želje i tendencije društva i građana. Dizajn se ovdje koristi kao jezik čija metodologija i isporuka uspješno komuniciraju sa širom publikom. Ovo multidisciplinarno područje okuplja stručnjake dizajna, psihologije, sociologije, arhitekture i urbanizma, umjetnosti, filma, i brojnih drugih, u cilju propitivanja utjecaja tehnologija na društvo.

Cilj radionice je upoznavanje ne/vidljive Pule, njene povijest i sadašnjosti te spekuliranje o njenim budućnostima. Kroz istraživanje odnosa tehnologije i društva u javnom prostoru grada Pule promišljat će se o alternativnim sadašnjostima grada. Sudionici će na radionici dizajnirati različite objekte u prostoru – prototipove spekulativnog dizajna.

Fokus istraživanja nije na aplikacijama tehnologije, već na njenim društvenim implikacijama.

Radionica nudi iskustvo multidisciplinarne radne grupe koje omogućuje percepciju dizajna kao drukčijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičog i društveno odgovornog. Dizajna koji tjera na razmišljanje, podiže svijest, propituje, provocira djelovanje, otvara rasprave te može ponuditi alternative nužne današnjem svijetu. Program radionice uključuje predavanja, vođene obilaske i praktičan rad u grupama uz stručno mentorstvo i tehničku podršku.

Radionica je namijenjena mladima, studentima, te mladim stručnjacima i umjetnicima iz područja dizajna, sociologije, antropologije, urbanizma, arhitekture, psihologije, povijesti, programiranja, elektronike, IT-a, novomedijske umjetnosti, itd.

Prijave

Za sudjelovanje na radionici možete se prijaviti slanjem e-maila na adresu:
contact@metamedia.hr

Rok za prijavu je 15. svibnja 2016. Broj sudionika je ograničen.

Prijava treba sadržavati: ime i prezime, adresu, mobitel, e-mail, životopis (zanimanje, područje djelovanja, vještine, itd. – max 900 znakova) i motivaciju za radionicu (max 900 znakova).

Selekcijski postupak bit će izvršen 16. svibnja, od strane organizacijskog tima.

Sudjelovanje na radionici je besplatno. Polaznicima će biti osiguran smještaj i ručak te plaćeni putni troškovi javnog prijevoza.

ilustracija-andi pekica

Organizatori radionice

Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija. Od 2001. godine bavi se unaprijeđenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem
izvaninstitucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade, razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju.
www.metamedia.hr

Umjetnička akademija u Splitu žarište je istraživanja i edukacije u području spekulativne dizajnerske prakse u Hrvatskoj. Neformalna edukacijska platforma “Interakcije”, pokrenuta na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija, od 2001. godine organizira multidisciplinarne radionice te ugošćuje brojne poznate dizajnere.
www.dvk.com.hr/interakcije

Projekt “Otvoreni grad” pokreće se u Društvu arhitekata Istre (DAI-SAI) prema ideji i koncepciji arhitektice Brede Bizjak s ciljem podizanja svijesti o javnom prostoru i mentalitetu grada. Motivirana trenutnom situacijom koja neminovno implicira stagnaciju i degradaciju, sve veću privatizaciju javnog prostora te nemogućnost formalnog učestvovanja u kvalitativnim promjenama istog, ovim akcijama želi potaknuti razmišljanje, raspravu i rad na projektima u postojećim javnim prostorima povijesne jezgre grada Pule. Upozoriti na “nevidljive”, zapuštene i neiskorištene gradske prostore te istražiti i ostvariti mogućnosti za njihovo korištenje za potrebe građana i ponovnu revalorizaciju.
www.da-sai.hr

Tehnička podrška

Universal Industries startup je tvrtka iz Dubrovnika čiji je glavni cilj izrada IoT rješenja za pametne gradove. Do sada su u Dubrovniku implementirali nekoliko projekata, kao što je moderniziranje Dubrovačke kartice korištenjem iBeacon tehnologije, autonomiziranje navodnjavanja novog parka u gradskoj luci korištenjem senzora i IoT tehnologija, postavljanje solarnih klupa koje, osim punjenja mobitela i laptopa, također služe i kao meteorološke stanice, te implementacija pametnog parkinga iznad stare gradske jezgre. Tvrtku čine studenti preddiplomskih i diplomskih studija elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu, strojarstva, prometnih znanosti i studija akvakulture.
www.facebook.com/ui.dubrovnik

Kontakt

Udruga Metamedij
Gajeva 3
m: 099 87 89 284
e: contact@metamedia.hr

Donatori

Zaklada “Kultura nova”, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija

 1Katalog | city | data | future | Interactions in Hybrid Urban Space – http://www.citydatafuture.eu

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback