02/02 2016

Predstavljen CD “Remiks identiteta 2”

Metamedia Lab, Metamusic studio, Novosti

Projekt udruge Metamedij, CD “Remiks identiteta 2” predstavljen je u četvrtak 21. siječnja u pulskoj galeriji Cvajner. O projektu su govorili Marko Kalčić i Toni Flego, projektni asistenti i glazbeni urednici CD-a, Marino Morosin, voditelj radionice remiksiranja te Mondina Glavočanov, voditeljica Mješovitog zbora Zajednice Talijana Fažana.

remiks-identiteta-2-450x337

“Remiks identiteta” je projekt udruge Metamedij koji se provodi u sklopu Rojc Remiks Laba i glazbenog community studija Metamusic. Rojc Remiks Lab je multimedijski laboratorij koji za cilj ima razvoj kulture mladih u području novih medija i tehnologija, potičući edukaciju, prezentaciju i promociju na nacionalnom i međunarodnom nivou, dok sam projekt “Remiks identiteta” istražuje mogućnosti za interkulturalnu komunikaciju kroz glazbu, remiksirajući tradicijsku glazbu narodnih manjina iz urbanih sredina sa suvremenom urbanom glazbom, kazao je Kalčić

Toni Flego je opisao sve faze ovog hvalevrijednog projekta te je nabrojao imena svih koji su sudjelovali u njemu.

Projekt je počeo suradnjom s Mješovitim zborom Zajednice Talijana Fažana te Almirom Ademijem koji su snimili glazbeni materijal u našem studiju. Nastavili smo s radionicama o tradicijskoj glazbi koju su vodili priznati etnomuzikolozi Dario Marušić i Goran Farkaš te s radionicom remiksiranja koju je vodio glazbeni producent Marino Morosin. Nakon toga polaznici radionica su dali svoj pečat tradicijskoj glazbi sa svojim specifičnim remiksevima, a od poznatih imena tu su zagrebački producent Koolade, istarski glazbenik Livio Morosin, pulski reper i producent Shadow MC, Morski (pseudonim DJ Marina za free style elektroničke projekte) te producentski dvojac Team Hazzard kojeg čine Josip Cukon i Filip Pačić, kazao je Flego.

Rojc remix jam FB cover

Kalčić je potom naveo koje su sve posebnosti ovog projekta kroz istraživačku i edukacijsku razinu.

Što se istraživačke razine tiče projekt je poseban po tome što ne traži glazbenu građu u arhivima već zove izvođače u vlastiti studio u Rojcu gdje se snimaju recentni oblici izvođenja tradicijskih pjesama. To je vrlo bitno, jer je i sam Marušić u sklopu predavanja naglasio da tradicija nije zatvorena u vremenu već je forma koja se s vremenom mijenja. Specifičnost edukacijske razine je samo mentorstvo Marušića i Farkaša u sklopu radionice. Oni su intervenirali time što su pomagali sudionicima u remiksiranju i aranžiranju snimljenog materijala, a zaslužni su i za dodatne snimke glazbe izvedene na tradicijskim glazbalima. Dakle, njihova je funkcija bila savjetodavna u aranžmanskom i estetskom smislu, kazao je Kalčić i dodao da osim što su u ovaj projekt uključeni lokalni izvođači on ima i međunarodnu razinu zahvaljujući suradnji s glazbenikom Lamine Bamba koji je rodom iz Malija, a trenutno radi i živi u Bugarskoj.

Marino Morosin je naglasio da je projekt bio zahtjevan zbog više razloga.

—Polaznici su za svoje remikseve koristili program Ableton koji je kompleksan i kojeg bi trebalo proučavati barem godinu dana, no oni su naučili sve što im treba za potrebu remiksiranja pjesme za koju su se odlučili. Nadam se da će do godine uvjeti biti bolji i to s boljom opremom te da ćemo imati više vremena da polaznike upoznamo s Abletonom, kazao je Morosin.

Voditeljica Mješovitog zbora Zajednice Talijana Fažana Mondina Glavočanov je također istaknula važnost projekta i izrazila zadovoljstvo sa suradnjom.

—Kao voditeljica zbora znam kako je teško mlade zainteresirati za tradicijsku glazbu. Ovaj projekt je dokazao da se mlade može privući time što im se omogući da tradicijsku glazbu oblikuju u njima zanimljivim glazbenim pravcima, kazala je Glavočanov.

CD “Remiks identiteta 2” koji je objavljen u 500 primjeraka moguće je besplatno preuzeti u prostorima udruge Metamedij u Rojcu, a sav materijal se može pronaći i na Soundcloud stranici udruge. CD je imao i svoju koncertnu promociju “Rojc Remix Jam, vol. 2” koja je održana u prostorima Studentske udruge Pula u Rojcu 18. prosinca 2015. Projekt su sufinancirali Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH, Zaklada “Kultura nova”, Istarska županija i Grad Pula.

Tags: , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback