05/02 2024

Novomedijski kultivator | Radionica instant kompozicije s Dorom Brkarić

Novomedijski kultivator

U galeriji Novo 1. veljače održana je jednodnevna radionica instant kompozicije za učenike Gimnazije Pula, pod vodstvom pulske umjetnice Dore Brkarić. Povod radionice bio je performans  S T R I P T E A S E  koji je prikazan u Istarskom narodnom kazalištu 31. siječnja, a radionica se provela u sklopu izborne nastave likovne kulture u stražnjem prostoru galerije Novo. Na radionici je sudjelovalo 20 učenica i učenika koji su uz pomoć voditeljice u grupama stvarali improvizirane kompozicije tijela, objekata i pokreta u prostoru.

 

 

Cilj radionice instant kompozicije bio je potaknuti sudionike da iziđu iz procesa misli u vanjski prostor bez granica. Nakon teorijskog uvoda u metodu instant kompozicije, sudionici su tragali za znakovima koji rezoniraju s njima, istraživali privlačnost pojedinih simbola koje su prikupili šetajući, slušajući i mirišući grad. Potom, pronađeni su objekt koristili za kreativni rad i stvaranje mini kompozicije tijela, predmeta i pokreta u prostoru. Na taj način, sudionici su stvarali novo vrijeme i instinktivno gradili prostor. Naglasak radionice bio je kako stvarati kad stvaramo, a analizirati nakon procesa stvaranja. Kako odvojiti i ne miješati ta dva procesa i kako im dati jednaku pažnju?

 

 

Instant kompozicija je praksa stvaranja i izvođenja djela istovremeno, u području glazbe, plesa i vizualnih umjetnosti. U kontekstu izvedbenih umjetnosti, ona uključuje spontano generiranje kompozicije tijela i pokreta u prostoru u realnome vremenu, bez prethodnog planiranja. Ovakva praksa od izvođača zahtijeva improvizaciju, kolaboraciju i prilagođavanje novim situacijama, što u konačnici rezultira autentičnim iskustvom i uvidom u sam kreativni proces kod gledatelja.

 

 

 

BIOGRAFIJA VODITELJICE

Dora Brkarić (Pula, 1996.) nakon diplome suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu nastavlja studij koreografije u TEAK-u (Helsinki) i SNDO-u (Amsterdam). Radi kao izvođačica za Mateja Kejžara, Simone Aughterloney, Flaviu Pinheiro, Mehdija Farajpoura i mnoge druge. Njezina praksa nastaje na sjecištu digitalnog i fizičkog prostora, obuhvaćajući performans, video radove, instalacije u galerijskim prostorima i kazalištu. Godine  2020. bila je finalistica nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica, a 2023. godine u suradnji s udrugom Metamedij i autorstvu s Ivom Katarinčić producira performans S T R I P T E A S E prikazan u Istarskom narodnom kazalištu 31. siječnja 2024.

 

Tags: , , , ,

RSS 2.0 | trackback