02/12 2019

Metamedijator + Novomedijski kultivator – studijski posjet Rijeci

Novomedijski kultivator, Novosti

U petak, 29. studenog 2019. godine učenici Škole za odgoj i obrazovanje Pula i učenici 4. razreda Gimnazije Pula krenuli su na studijski posjet u Rijeku na program Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu projekta Metamedijator i Novomedijski kultivator. U Rijeci su posjetili nekoliko lokacija.

Posjet je započeo obilaskom RiHuba, prostora u kojemu Rijeka 2020 realizira svoje projekte i programe gdje ih je ugostio Nenad Antolović, glavni koordinator sudioničkih programa. Nenad je učenicima predstavio programske pravce Rijeka 2020 s posebnim naglaskom na programe prilagođene srednjoškolskom uzrastu te inicijativu zeleni val i civilne inicijative koje potiču na ekološku odgovornost građana te jačaju solidarnost i uključenost.

Posjet se nastavio odlaskom u Prirodoslovni muzej Rijeka gdje su učenici pod stručnim vodstvom kustosa mogli razgledati stalni postav muzeja i njegov botanički vrt.

Posljednja lokacija kojom je zaključen posjet bila je Muzej moderne i suvremene umjetnosti u kojemu su pogledali retrospektivnu izložbu Gorana Petercola ‘’Ne brini o poetici, ona će doći sama’’. Muzejska pedagoginja Ivana Lučić uvela je kratko učenike u povijest zgrade muzeja i kompleksa Benčić te ih detaljno upoznala s Petercolovim umjetničkim djelovanjem i izloženim radovima. Uz navedeno, učenici su u prizemlju muzeja razgledali i instalaciju Imminence nastalu kao suradnički projekt hrvatske umjetnice Ivane Franke i finskih umjetnika Tommija Grönlunda i Petterija Nisonena. Ovim posjetom ujedno je završio projekt Metamedijator.

 

Metamedijator namijenjen je educiranju djece i mladih s poteškoćama u razvoju o kulturi u lokalnoj zajednici i uključivanja u nju. Glavni cilj je pomoći u stvaranju razumijevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja u zajednici te potaknuti dobre odnose kroz učenje i stvaranje novomedijskih sadržaja. Projekt promovira dostupnost i participaciju u kulturi kroz poticanje građanskog sudjelovanja u stvaranju novih sadržaja. Svrha je  projekta suprotstavljanje težnjama pasivizacije mladih te stvaranje poticajnog okruženja za njihovo aktivno uključivanje, informiranje te zanimanje za umjetnost i kulturu i razvoj vlastitih kreativnih vještina. Projekt se realizira uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

 

Novomedijski kultivator namijenjen je educiranju učenika srednjih škola s ciljem da ponudi kvalitetne sadržaje sa suvremenim temama koje nedostaju u školskom programu. Projekt nudi niz edukativnih aktivnosti kojima se nastoji povećati interes mladih za kulturu te potaknuti njihovo aktivno djelovanje i praćenje kulturno-umjetničke scene Istarske županije. Cilj projekta je skrenuti pažnju mlađim pripadnicima zajednice, a posredno i čitavoj zajednici, na dobrobiti njihova aktivnog uključivanja u kreativne i umjetničke sadržaje, ali i u širenju svijesti o izazovima koje susrećemo kada govorimo o demokratizaciji kulture i prava na nju.

Tags: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback