29/10 2019

Metamedijator – interaktivno predavanje o video mappingu i svjetlosnim graffitima

Novomedijski kultivator, Novosti

U pulskoj Školi za odgoj i obrazovanje održana je proteklog petka, 25. listopada pretposljednja aktivnost projekta Metamedijator namijenjenog edukaciji djece i mladih s teškoćama u razvoju po pitanju kulture u lokalnoj zajednici i uključivanja u njezine procese. Čime se bavi udruga Sonitus, što su 3D mapping i svjetlosni graffiti, i na koji se sve način možemo poigrati sa svijetlom, senzorima i fotoaparatom teme su kojima se u dvosatnom interaktivnom predavanju dotakao Marko Bolković, predsjednik udruge.

Predavanje je u prvom dijelu bilo popraćeno projekcijom promotivnih videa festivala Vizualija kojega Sonitus već sedam godina organizira u Puli, projekta “Prekidač” realiziranog tijekom kandidature Pule za prijestolnicu kulture 2020. godine te snimanja milenijske svjetlosne razglednice iz Arene za Guinnessovu knjigu rekorda. Jednostavnim jezikom Bolković je objasnio učenicima zahtjevnost ne samo digitalnih već i analognih “proizvoda” te neizbježne organizacijske zavrzlame događaja koji traže aktivnu suradnju desetaka, stotina ili čak tisuća osoba.

U drugom dijelu interaktivnog predavanja mladi su mogli svirati na zvučnoj klupici, poigrati se s mandarinom, pločicom i olovkom koje uz pomoć senzora također “ispuštaju” zvuk prilikom dodira, te se okušati u Light Paintingu, odnosno interaktivnoj izradi fotografija pomoću svjetlosnih graffita. Na kraju, Bolković je uz pomoć nekoliko kockica i programa za 3D mapping pokazao na koji način funkcionira ova atraktivna tehnologija.

Prethodno su u sklopu Metamedijatora održane “GIFart”, radionica GIF animacije kolektiva Nji3, i glazbena radionica “Laboratorij zvuka” glazbenika i producenta Marka Grpca Knapića. Pod vodstvom Igora Zenzerovića učenici su posjetili izložbu Ivana Meštrovića u muzejsko-galerijskom prostoru Sv. Srca i Augustovom hramu te “Abracadabra” u galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre, izložbu “Animalije” Antuna Motike u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc, zatim udruge HUIU (Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika) i Čarobnjakov šešir, te Radio Rojc i Savez udruga Rojca. Preostao je još samo odlazak na studijsko putovanje u Rijeku 2020 čiji je cilj pokazati mladima na koji način kultura može obogatiti ne samo grad već i njegove stanovnike i posjetitelje.

Glavni cilj Metamedijatora je pomoći u stvaranju razumijevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja u zajednici te potaknuti dobre odnose kroz učenje i stvaranje novomedijskih sadržaja. Projekt promovira dostupnost i participaciju u kulturi kroz poticanje građanskog sudjelovanja u stvaranju novih sadržaja. Njegova svrha je suprotstaviti se težnjama pasivizacije mladih te stvoriti poticajno okruženje za njihovo aktivno uključivanje, informiranje, zanimanje za umjetnost i kulturu te razvoj vlastitih kreativnih vještina.

Održavanje Metamedijatora je financijski omogućila Zaklada Kultura nova.

Tags: , ,

RSS 2.0 | trackback