29/10 2019

Predstavljanje glazbenih izdanja Remiks identiteta 4 i 5 u pazinskom Bunkeru

Metamusic studio, Novosti

Predstavljanje glazbenih izdanja Remiks identiteta 4 i 5 istoimenog projekta i radionice koju provodi udruga Metamedij bit će održano u četvrtak, 31. listopada u 20 sati u buffetu Bunker u Pazinu. Na predstavljanju će govoriti voditelji radionica Goran Farkaš i Noel Šuran te predsjednik udruge Metamedij Marino Jurcan te neki od polaznika i autora glazbe. Oni će govoriti o radu tijekom zadnje dvije radionice koje su za teme imale „Trieštinke“ i „Prirodu i tehnologiju“.

Mentori radionice Remiks identiteta 4, održane u studenom 2017. godine u suradnji s udrugom TradInEtno, bili su Goran Farkaš i Marino Morosin, Nenad Kovačić, a glavna tema bile su trieštinke, dijatonske harmonike koje su se od 1862. godine izrađivale u Trstu u radionici A. Plonera. Trieštinke predstavljaju jedan od kultnih istarskih tradicionalnih instrumenata, simbol naše istarske “’kulturne maneštre”’. Polaznici radionice i autori remikseva su: Ma Quis (Marko Kalčić), Morski (Marino Jurcan), Dejo Žminjsky (Dejan Damijanić), hodoM (Nenad Kovačić), Vedran Grubić, WunschBaum Ansambl (Anamarija i Branko Škara), Pičke sa šanka (Edna Jurcan i Ana Orsag), Ang Maružin i Rinoma (Marino Morosin). Svi zainteresirani moći će preuzeti primjerak CD-a i popratnog kataloga.

Tema radionice Remiks identiteta 5 bila je „Tehnologija i priroda“, a mentori su bili Noel Šuran i Tin Dožić. Šuran je održao radionicu na temu njegovog projekta „Herbasonarij“ tijekom koje su se polaznici okušali u izradi glazbala od biljaka. Dožić je tijekom radionice „Elektromagnetske aktivacije“ polaznike naučio izraditi jednostavne pick up mikrofone za ozvučivanje elektromagnetskih zračenja te kontaktne mikrofone za snimanje vibracija i pokreta predmeta. Kombinacijom zvukova stvorenih tijekom te dvije radionice nastali su remiksovi autora: Tubak Žminjski (Damir Tubak), Dejo Žminjski (Dejan Damijanić), Helga Goran, Dina Ivas i Morski (Marino Jurcan).

Nakon predstavljanja bit će održana slušaonica svih dosadašnjih izdanja projekta Remiks identitteta.

Remiks identiteta je (glazbeni) projekt udruge Metamedij koji se provodi u sklopu MMLab-a i glazbenog community studija Metamusic –kreativnih laboratorija Društvenog centra Rojc, a čija je svrha lokalnim umjetnicima omogućiti uvjete za glazbenu produkciju. Projekt nastoji uspostaviti dijalog između tradicijske i suvremene glazbe, te istražuje mogućnosti komunikacije među društvima, kulturama, tradicijama, povijesnim razdobljima i smjerovima kroz suvremenu glazbu, remiksirajući tradicijsku glazbu sa suvremenom.

Cilj radionice je producirati vlastite remikseve kroz grupni rad i stručno mentorstvo te educirati polaznike o upotrebi digitalnih alata za produkciju glazbe. Koristeći remiks kao metodu novomedijske produkcije, aktivnost dopušta mladima da propituju glazbeno stvaralaštvo u digitalnom okruženju, te razmišljaju o pravcima kretanja tradicijske glazbe i novim načinima njenog postojanja. Cilj aktivnosti je odmaknuti se od stereotipnog i nedovoljno promišljenog shvaćanja remiksa, te ga prikazati kao alat za radikalan i refleksivan pristup, kojim se preispituju forme i sadržaji nekih izvornih skladbi te pronalaze razne mogućnosti suvremenog kontekstualiziranja.

Remiks identiteta 1 – (1. dio2. dio)

Remiks identiteta 2

Remiks identiteta 3

Remiks identiteta 4

Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija. Od 2001. godine bavi se unaprijeđenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem izvaninstitucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade, razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju.

Tags: , , , ,

RSS 2.0 | trackback